Back to top medicaltime.bg

ДЕТСКОТО УНГ ОТДЕЛЕНИЕ НА ИСУЛ ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА С НОВ, УНИВЕРСАЛЕН СТОЛ ЗА ПРЕГЛЕДИ 

Оборудването на единственото специализирано Детско УНГ отделение в София и цяла Западна България вече е допълнено от универкален стол 2:1, който от вертикално положение може да стане хоризонтален, ако прегледът или манипулацията налагат това.

 

Столът беше доставен в отделението по инициатива на фондация #ЗаДоброто и е плод на съвместните усилия на доброволците и ръководството на болницата.


Всичко започва преди около година, когато от фондацията идват в клиниката, за да зарадват малките пациенти с таблети по тогавашната инициатива „Приказка за оздравяване“.  Приемайки дарението доц. Цоло Цолов, началник на Детското УНГ отделение, споделя с момичетата от #ЗаДоброто, че ръководената от него структура има спешна нужда от нов, специализиран УНГ стол, където да се извършват прегледите и манипулациите на децата, тъй като наличният е стар и напълно амортизиран. Дамите от фондацията веднага организират благотворителна кампания, от която са събрани 3306 лв. Оказва се обаче, че пари има, но стол няма. Набелязаният предварително се оказва неналичен, а всички останали са или твърди скъпи или неподходящи за целта.

 

Тогава на помощ се включва Деница – българка, която живее в Германия и е чула за проблема на отделението.  Тя и нейният партньор Николай решават да подкрепят каузата със стола като отпразнуват важен за тях повод с дарение. От събитието са събрани още 2200 лв.  Деница обаче не спира до тук, а в Германия успява да издири фирма, която се занимава с производството на подобно оборудване. Дори и с добавеното дарение обаче средствата се оказват недостатъчни за закупуване на новия стол. Следва спешна среща с ръководството на болницата, което решава да подкрепи начинанието и да набави липсватата сума (столът е финансиран на 55% от дарения и на 45% със средства на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“).  Междувременно в Германия Деница намира доставчик, който транспортира стола от Бранденбург до Берлин, а от там до ИСУЛ той е доставен от българо- немската фирма GGBG.

 

Столът, който със съвместните усилия на дарителите и на болницата, е осигурен за децата, е последно поколение, в който всяка една част може да се регулира, така че да е най-удобно за лекаря и пациента.  Заема малко място, подходящ е за преглед, консултация и лечение.  През 2020 г. именно тази разработка получава Наградата за иновации на Института по здравеопазване и Ергономия в Нюрнберг.