Back to top medicaltime.bg

Бременност и Болест на БехтеревТрябва ли да  имате притеснения ако страдате от Анкилозиращ спондилит и желаете да имате  да имате дете?

За всяка жена новината , че е бременна  носи порой от емоции - вълнение, радост и очакване. Но ако имате  заболяване като  Анкилозиращ спондилит (AС), този факт  може да предизвика и чувство на страх и загриженост.

Съществува ли риск за бебето предвид състоянието ?

Възможно ли е бременността да влоши състоянието ви ?

Ще трябва ли  да се промени терапията ?

 

Бременност и Анкилозиращ спондилит (АС) : въпроси и отговори

Въпрос: Факта, че имам анкилозиращ спондилит (АС) намалява ли шансовете ми за забременяване?

Отговор: За щастие АС не влияе върху способността на жената за  зачеване. Жените с АС има същите шансове  да забременеят като жените, които не са засегнати от това заболяване

 

Въпрос: Как ще се отрази бременността на  заболяването - ще има ли промяна в симптомите на АС?

Отговор: Резултатите от проучванията за симптомите на АС по време на бременност не са еднозначни. Изводите от някои изследвания показват, че промяна в симптоматиката по време на бременността е малко вероятна. Според други обаче, жените съобщават за увеличаване на болката .Интересен е факта, че някои споделят дори за подобряване на симптомите по време на бременността.

Жените, при които има засягане предимно в тазобедрените стави и гръбначния стълб намират , че симптомите им се влошават. От друга страна , тези , при които засягането не е основно в гърба , а в други стави –раменни или коленни например , смятат , че имат подобрение.

С напредването на бременността  може да се появи усещане за болка  в кръста, но това е усещане, за  което за което споделят много жени, без да имат АС , тъй като с растежа си  плодът оказва допълнителен натиск в гръбначната област, което може да причини болка.

Въпрос: Има ли повишен риск от спонтанен аборт при наличие на диагноза Анкилозиращ спондилит (АС)?

Отговор: Няма данни АС да  увеличава риска от спонтанен аборт. Също така няма връзка на  AС с преждевременно раждане или раждане на мъртъв плод.

 

Въпрос: Наличието на диагноза Анкилозиращ спондилит (AС) предполага  ли по- голям  риск от усложнения на бременността?

Отговор: Изследвания, проучващи усложненията на бременността при жени с AС, не показват дългосрочни неблагоприятни ефекти нито за майката, нито върху плода. Повечето жени с AС раждат здрави, напълно износени деца. Рискът от развитие на усложнения обаче може да се увеличи, ако AС не е добре контролиран и / или ако има други съпътстващи заболявания.

 

Въпрос: Възможно ли е раждане по естествен път при диагноза Анкилозиращ спондилит (АС)?

Отговор: Нормалното ( вагинално ) раждане е възможно при жени с AС, дори при наличие на болки в сакроилиачните стави или долната част на гърба. По време на консултациите   обсъдете  с вашия лекар  желанието ви да родите нормално. Той/тя ще ви помогне да разберете всички рискове и дали  цезаровото сечение  не е по-добрия вариант.

 

Въпрос: Може ли да  се прилага епидурална упойка при  раждането?

Отговор: По-вероятно  е да не може. Ако имате силно възпаление на гръбначния стълб или срастване, вашият лекар може да има затруднения с прилагането на епидурална анестезия. Епидуралните анестетици се използват  за облекчаване на болката както при  нормално раждане, така и при секцио. Ако раждате със секцио , може да се приложи обща анестезия.

 Преди раждането се срещнете с вашия анестезиолог, за да обсъдите подходящите за вас  възможности. Образната диагностика (като рентген) на долната част на гърба може да помогнат на вашия анестезиолог да прецени  дали  епидурална анестезия е възможна. Това допълнително планиране ще помогне да уеднаквите позицията с тази на  медицинския екип  и ще ви позволи психически да се подготвите за контрола на силата на болката чрез анестезия по време на раждане.

 

Въпрос: Какво трябва да знаете за обостряне на състоянието ви след раждането?

Отговор: Обострянето на състоянието след раждане е често срещано. Едно проучване показва, че при около 60 % от жените с Анкилозиращ спондилит (АС) има обостряне на състоянието почти веднага след раждането. Ако заболяването не е добре контролирано преди и по време на забременяването, то вероятността да получите криза след раждането е по-голяма. Ето защо заболяването трябва да е добре контролирано преди забременяването.

 

 Въпрос : Трябва ли да променя приема на лекарства за  AС лекарства по време на бременност?

Разбирането кои лекарства са безопасни по време на бременност е важно за всички бременни жени. За жени с AС това е сред най-важните теми още в  началните разговори, които трябва да проведете с вашия ревматолог и акушер-гинеколог

 

В идеалния случай, говорете с вашия лекар преди зачеването или веднага щом разберете, че сте бременна, за да научите какво трябва да промените в терапията, която прилагате. Вашият лекар може да ви обясни рисковете и ползите - както за вас, така и за вашето бебе - от продължаване или спиране на лекарствата по време на бременността.

 

По принцип медикаментозната терапия за Анкилозиращ спондилит (AС) почти винаги включва нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) . Този клас лекарства следва да се избягва при бременност, тъй като могат да представляват риск за плода. Вашият лекар може също да прецени дали да не преминете на  стероидни инжекции за облекчаване на болката.

 

 Направете упражненията част от вашата бременност

Физическата активност е един от най-добрите начини за поддържане на здрава бременност и е особено полезна за жените с Анкилозиращ спондилит (АС). Упражненията за АС  ще   спомогнат за разтягане на връзките  и  укрепване на  мускулите, което от своя страна  спомага за облекчаване на болките в ставите.

 

Ходенето, плуването и йогата за бременни  са чудесни варианти за упражнения по време на бременност. Ако заболяването ви е активно, вашият лекар може да ви насочи към физиотерапевт, за да ви помогне да останете физически активни по време на бременността без опасност за вашето състояние.

 

Упражненията обикновено се препоръчват по време на бременност, но всяка жена и всяка бременността са различни. Физическите занимания  по време на бременност трябва да се извършват под лекарско наблюдение. Говорете с вашия лекар за видовете  упражнения , с които да се занимавате и за това  какво да бъде  нивото на вашата активност през цялата бременност.

 

Бременност с  Анкилозиращ спондилит (AС)  -  Дълъг път, който започва с планиране

АС не е бариера за щастлива, здрава бременност, но това не означава , че този период преминава без  никакъв стрес. Един от най-добрите начини да прогоните страховете си е като сте подготвени. Поддържайте тесни контакти с лекарския екип - вашия акушер -гинеколог, ревматолог и анестезиолог. Задаването на правилните въпроси и наличието на информация  ще ви помогне да бъдете уверени и спокойни през цялата бременност и при раждането.

 

Превод: Х.Банкова

Редактор: Б. Ботева

От: http://www.revmatologia.org/