Back to top medicaltime.bg

Проблемното забременяване: кога да потърсим репродуктивен специалист?

В Медицински комплекс "Д-р Щерев" специалисти помагат на двойки с репродуктивни проблемиПроблемното забременяване засяга около 10-15% от двойките в детеродна възраст, сочи не само българската, но и световната статистика. Факторите за това са много и разнообразни и включват както социални, така и чисто медицински причини. Но независимо от причините, едно от класическите определения за безплодие е:

липса на бременност

при регулярни полови контакти в периода на овулация в продължение на една година при двойки под 35-годишна възраст и на 6 месеца при жени над 35 години.

Когато обаче се налага, репродуктивният специалист е този, който ще изслуша партньорите и ще направи някои първоначални изводи. Освен периода на опити без резултат, важно е първоначалното дефиниране на стерилитета – първичен, когато жената никога не е имала бременности (дори и извънматочна), и вторичен – когато тя е имала вече поне една бременност, независимо как е завършила. Последващите изследвания ще покажат къде се крие проблемът, защото лекарите напомнят –

безплодието засяга в еднаква степен и жените, и мъжете

Обикновено в 40% от случаите проблемът се корени в жената, а 40% – вмъжа. При 20% от двойките става дума за комбинирана симптоматика, отчитат репродуктивните специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Има и малък процент случаи, при които не се открива причина за ненастъпване на бременност и точно тези случаи са истинско предизвикателство за опитните лекари, отдали професионалния си път на сбъдването на най-съкровената мечта на стотици семейства.
Причините една жена да не може да забременее от първия път могат да бъдат много различни. Сред тях е ненастъпването на овулация при всеки цикъл и по едно и също време.

Репродуктивните специалисти съветват когато двойката прави

осъзнати опити за зачеване

да посети лекар, за да се проследи точно овулацията и така да не се пропусне единствената възможност през месеца за създаване на нов живот.

При жените не винаги яйчникът отделя яйцеклетка, понякога „прескача” 1-2 цикъла, не всеки фоликул, който нараства като доминантен и се „пука” при овулация, съдържа яйцеклетка, понякога дори не всяка яйцеклетка е годна да се оплоди след отделяне.

Има и случаи, при които не винаги от правилно оплодената яйцеклетка се получава ембрион с добри характеристики и потенциал за имплантация. Съществуват и случаи на „разминаване“ – сперматозоидите не пристигат „навреме” до яйцеклетката, непреживяват достатъчно или пък нямат нужната концентрация.

Защото не е вярно твърдението, че един сперматозоид е достатъчен за оплождане. В естествени условия са нужни милиони, които помагат на този един да „предразположи” яйцеклетката да поеме сперматозоида, който ще допринесе с 50% от генетичния материал на бъдещото бебче.

Репродуктивните специалисти съветват жените да се насочат към консултация с лекар, ако менструалният им цикъл е през по-кратки интервали от време – на 21 или по-малко дни. Същото важи ако менструация изобщо липсва за повече от 3 месеца или ако е нередовна.

Ако дамата е над 35 години, съветът е първо да посети специалист, преди да започне опитите за бебе. При прекарани в миналото полово-предавани инфекции това посещение също е належащо, независимо от възрастта, както и при липсата на забременяване в продължение на повече от 12 месеца с активни опити по време и около овулация. Ако жената има

два или повече аборта

независимо дали са спонтанни или по желание, пътят към бебето трябва да започне от лекарския кабинет. Същото важи, ако страда от синдром на поликистозните яйчници (PCOS), LUF синдром, ендометриоза или има миома на маточното тяло или полипи на цервикалния канал.

Тъй като е ясно, че проблемите със същия процент вероятност могат да са при мъжа, репродуктивните специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ съветват бъдещите татковци да се насочат към специализирана клиника или кабинет, ако в миналото са претърпели хирургична интервенция на херния или на тестисите. Същото важи, ако са забелязали нетипично разположение на първия или втория тестис или са страдали от паротит по време или след пубертета.

 Мъжете могат да страдат от проблеми с ерекцията или еякулацията и също като жените да имат прекарани в миналото полово-предавани инфекции. Тогава следва техният път към бащинството да започне с консултация и изследвания, за да могат да се поздравят с най-чаканата новина.

Поставянето на точна диагноза

за причините за проблемно забременяване е в основата на успешното лечение.
Личните лекари иакушер-гинеколозите са първите, които при откриване на проблемтрябва да насочат своевременно двойката към провеждане на по-обстойна диагностика на репродуктивното здраве.

Най-подходящо е в такава ситуация да се обърнат към специализирана клиника, която може да гарантира достъп до квалифицирани специалисти, апаратура и експертиза.

Опитът на лекарите от Медицински комплекс „Д-р Щерев” показва, че понякогалечението на репродуктивните проблеми изисква многопрофилен екип: акушер-гинекологсъс специализация в областта на репродуктивното здраве, андролог, ембриолог, имунолог,ендокринолог и психолог.

Важно е двойките да не забравят, че дори мечтаната бременност да се бави, съвременната репродуктивна медицина етолкова напреднала, че все повече хора получават шанс дастанат родители и да посрещнат най-чакания член на семейството – свое бебе.

Лекарите напомнят:

При първа консултация посетете заедно избрания репродуктивен специалист!
Само така може да се снеме щателна и пълна анамнеза,която включва внимание към предишни изследвания и състояния, придружаващизаболявания и рискови фактори. Лекарят, на когото двойката е дала доверието си, ще обсъди и с двамата партньори план на поведение, а при нужда и последващи изследвания, но най-важното – ще бъде неотлъчно до тях по пътя към мечтаното бебе.

Вече повече от 20 години екипът на

Медицински комплекс „Д-р Щерев“

помага на двойки с репродуктивни проблеми да сбъднат най-голямата си мечта – появата на бебе. Научете повече за нашите успехи и за радостта, която всеки срещаме заедно с пациентите си на www.shterevhospital.com Ако желаете да запишете час за среща с репродуктивен специалист, позвънете на 02/9200901!

БАЛАНС със СПЛИНА
21.06.2019 09:09:29

БАЛАНС със СПЛИНА

1