Back to top medicaltime.bg

Гневът при децата: как да се справим?Предстоят две събития, посветени на детския гняв в най-ранна възраст и начините за умело и безболезнено справяне с него.

Всички деца около 2-3 годишна започват да изпадат в гневни изблици. Те често искат да правят нещата сами или да получат нещо, което родителят отказва да предостави по различни причини и реагират на отказа с тръшкане. Това затруднява повечето родители и те не винаги знаят как да реагират. Не винаги имат с кого да споделят и понякога се питат дали не се случва само на тях.

С помощта на детски психолози на среща с родители бяха разгледани някои стратегии за справяне с тези трудни ситуации. Следващите срещи са на 24.02 и на 02.03 във Fox book cafe, поради големия интерес към темата. Местата вече са запълнени , но при интерес може да се запишете като резерва.

Водещ е Борислава Зашева, Детско - юношески психолог, завършила тренинг по семейно консултиране в ПИСЕЛ и обучаваща се в програма по Семейна психотерапия.

"В последните две години основновните ми занимания са синът ми, а през последните месеци и професионалното ми развитие в сферата на доброто семейно функциониране, в частност терапевтично обучение и провеждане на уъкшопи за родители по различни теми, свързани с отглеждането на деца. За събитията се подготвям съвместно с екип терапевти и професионалисти от сферата на семейната психотерапия. Темата за гнева и агресията е актуална сред родителите, но и в обществото ни като цяло. По някакъв начин семейството отразява нивото на справяне с тези проблеми, което е типично за обществото. Гневът е емоция, която се проявява доста силно сред 2 - 3 годишните, под формата на изблици, които плашат родителите и с които не винаги е лесно да се справиш. В тази възраст той е нужен на детето за да постави граница между себе си и родителите си. Уъркшопите, които провеждам са интерактивни, включващи информация по темата, упражнения и дискусия", споделя Борислава.

 В края на първото събитие участниците са попълнили анонимни анкетни карти, в които оценката за полезността на събитието е висока. Част от участниците са проявили интерес към предложението да се проведе втора част, която да се яви продължение на обсъжданите идеи и стратегии за справяне. 


Можете да се запишете за предстоящи срещи, като се свържете с организаторите на ФБ страницата им: 

Оптимистично-дете оптимистични родители оптимистично семейство

БАЛАНС със СПЛИНА
22.03.2020 09:09:29

БАЛАНС със СПЛИНА

3