Back to top medicaltime.bg

С арт галерия на открито се сдоби Боровец във ваканционно селище „Ягода“

От продадена творба ще се изгради рампа-асансьор за двойка със специални потребности 

Закриването на първия карвинг фестивал в Боровец бе ознаменуван с откриването на първата галерия на открито с 22 дървени пластики, изработени с резачки от 13 творци от цяла България. Под открито небе всеки ще може да види хунския войн наНиколай Кръстев от Плевен, „Влюбените от лъжицата“ на Данислав Добрев от с. Ресен, композицията „Горски обитатели“ и „Розата“ на Крум Велев, който в последния момент направи и резбована пейка за посетителите на карвинг галерията.

 

Повалените дървета, неугледните дънери и трупи, благодарение на карвинг творците се превърнаха в уникалнидървени пластики, които смайват с изяществото си в трите фестивални дни. Самоковският творец Димитър Димитров обогати горската експозицията с „Делфин“ и „Рилски орел“, а „Вълшебната риба“, „Подадена ръка“ и „Самоковско мече“ наТодор Колев от Габрово, „Гадуларят“ на Сергей Печинов от Велико Търново, „Горският дух“ на Цветомир Христов от Велико Търново станаха част от живописните алеи сред атрактивните финландски къщички. До дървените беседки намериха своето място и„Малък мечо“ и „Орлето“ на Васил Говедарски от с. Овчарци, които се вписват изцяло в горската среда.

Само една от направените в 3-дневния карвинг фестивал творби ще се продаде на търг, а с получената сума ще се изгради

 

изгради рампа-асансьор за двойка със специални потребности

 

Другите пластики„Дебнещ орел“ на Божидар Тошев от Своге,„Ни чул, ни видял, ни казал“ на Георги Найденов от София, „Летящия орел“ наМилен Василев от Враца и „Семейство бухали“ наАнтон Александров от Велико Търновостанаха поредната красива атракция в елегантното финландското селище. Оригиналната пластика от корени наПетко Столетов от Трояне новото попълнение в интериора на хотел „Мура“, а „Соколът“ на Петър Игнатов от Нови Искър и „Паловото Мече“ на Митко Русев от Велинград ще радват туристите, които предпочитат да отморят сред естествената дива красота на природата сред дървените вили.

Поради големия интерес към арт творците с резачка и шлайф машини, само след няколко месеца ще се проведе втори карвинг фестивал. Той ще е част от Празника на българщината, който е вече традиционен във вилно селище „Ягода“от 22 до 25 септември. По време на него си дават среща майстори на занаятите, на народните песни и танци.

 

Този път до дърворезбарите, ножарите, ковачите и другитемайстори-занаятчии, ще застанат и карвинг творците, чиито красиви пластики от дърво остават като екстериорна украса на вилно селище „Ягода“, което е любимо място за почивка, за събирания, за сватби и забавления.

 

ДЕТОКС ФОРМУЛА С 10 % НАМАЛЕНИЕ И 3 % НАМАЛЕНИЕ С ПРОМОКОД MEDICALTIME


„Щастлив съм, че на поканата ми се отзоваха творци със свой стил и умения от цяла . Успяхме да покажем красотата на това сложно изкуство. Радвам се, че фестивалът прерасна в истинско творческо съревнование на иновативни идеи, на мъжкарско творческо присъствие, където изпод рева на острозъбите резачки излизаха изваяни дървени пластики. Това че след 3 месеца ще се съберем отново тук е предизвикателство. Благодарим на организаторите от „Боровец Ресорт“, които ни дават отново поле за изява. Надявам се към нас да се присъединят  още любители и професионалникарвинг творци. Всички ние вече познаваме терена и ще бъдем още по-креативни“, сподели Крум Велев - организатор на фестивала.

Малцината са творците в страната, които практикуват карвинг и преобразяват дървените трупи в атрактивни дървени скулптори. Те се разделиха с уговорката, че „Карвиг творците ще се броят наесен“, когато ще ни направят съпричастни отново на голямото си майсторство.

Виктория Милчева

Снимки Тони Титянова