Back to top medicaltime.bg

Стартира кампания за събиране на ненужен текстил в подкрепа на жените с рак на гърдатаСтартира „Дрехите не са боклук“ – кампания за събиране на ненужен текстил, която ще подкрепя финансово жените с рак на гърдата в България

Стартира кампания за събиране на ненужен текстил в подкрепа на жените с рак на гърдата

95% от гражданите заявяват, че одобряват рециклирането на текстил, а 65% биха взели участие в него. В същото време огромна част от обществото би предприело действие, ако по този начин помогне на хора в нужда. Водени от желанието да помогнат както на природата, така и на жените с рак на гърдата в България, магазини Мания стартират кампания за събиране на ненужния текстил в специални пунктове в своите магазини.

Инициативата „Дрехите не са боклук“ беше обявена на специално събитие, на което присъстваха народни представители от различни парламентарни групи и представители от неправителствени организации.

Кампанията има за цел да затвори цикъла, като приеме обратно ненужните дрехи и по този начин подпомогне нуждаещите се. Във всеки магазин Мания в гр. София вече има специални пунктове за събиране на дрехи, обувки и текстил, където всеки може да остави това, което е ненужно за него, без условия за състоянието, нито за начина на предаване. Мания ще обработи цялото събрано количество и ще го изпрати на нуждаещите се в Африка и Азия.

 

Стартира кампания за събиране на ненужен текстил в подкрепа на жените с рак на гърдата

 

Една от основните цели на „Дрехите не са боклук“ е да подкрепя жените с рак на гърдата в България. Събраните средства от инициативата ще подпомагат финансово Фондация „Една от 8“. Средствата ще бъдат използвани за изработка на красива розова чанта „Не си сама“ за жени, преживели мастектомия.

„Жените с рак на гърдата имат нужда от подкрепа във всеки етап от заболяването си. С тази кампания ние ще насочим помощта си към новодиагностицираните жени, преминали операция за премахване на гърдата, като им предоставим първични протези. Тези протези са необходими на жените, но не се покриват от Здравната каса.“ – сподели специалният гост на събитието, Нана Гладуиш, основател на Фондация „Една от 8“.

 

Стартира кампания за събиране на ненужен текстил в подкрепа на жените с рак на гърдата

 

С обръщение към гостите се включи и Джевдет Чакъров, зам.-председател на Комисията по околна среда и водите към Парламента и бивш министър на екологията. В словото си той подчерта, че повторната употреба на ресурсите, в случаят дрехите, е в основата на т.н. кръгова икономика, а подобни инициативи биха могли да направят страната ни първенец в Европа по темата. Той сподели вярването си, че текстилът може и трябва да бъде използван многократно и в полза на нуждаещите се групи, а ако подкрепят и други групи, като жените с рак на гърдата, те заслужават адмирации.

Пунктовете в магазини Мания са алтернативата на близо 100 000 тона отпадъци от стари дрехи и обувки, които се изхвърлят годишно.

Кампанията е подкрепена от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, която също усилено работи в посока образоване на гражданите за възможностите за събиране и рециклиране на ненужен текстил.

За да стимулират събираемостта допълнително, магазини Мания ще предоставят отстъпка за пазаруване в своите обекти за всяка оставена торба с дрехи. В контекста на пролетното почистване, кампанията ще даде още една опция за онези около 40% от дрехите в гардеробите ни, които са носени рядко или никога. В тях хората могат да оставят дрехите, които няма да носят, които не харесват, или не им стават, които смятат за износени.

Само с едно свое действие – оставяне на ненужен текстил в магазин Мания потребителите на практика участват в три различни дейности – запазване на екологичното равновесие и опазване на природата и ресурсите, удължаване на живота и втори шанс на ненужните дрехи и най-важното – ще дарят подкрепа и надежда на жени с рак на гърдата.