Back to top medicaltime.bg

СПЕШНО: СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ЗА ЖИВОТА НА МИХАЕЛА!

Как да стана донор на стволови клетки в България?Двадесет и три годишната Михаела от Перник продължава своята борба за живот. Тя страда от тежко онкологично заболяване, а за подобряване на състоянието й е необходимо донорство на стволови клетки. 

Съществуват два вида донорство: дарителство на стволови клетки от костен мозък (КМ) и дарителство на периферни стволови клетки от кръв (ПСК). Самата процедура не е болезнена, не застрашава здравето на донора и наподобява вземането на кръв.

Кампанията тече от февруари. Братът и родителите на Михаела не са съвместими и не могат да й станат донори. В търсене на подходящото лице за донор на стволови клетки, близките й започват кампания,

организирана е и FB страница за донорство на стволови клетки

Кампанията е подкрепена от Българският регистър за донори на костен мозък и стволови клетки - УМБАЛ „Александровска“.

Болницата организира серия от дарителски кампании за намиране на подходящи донори на стволови клетки от костен мозък в над 10 града в цяла България. За жалост, към момента не е намерен подходящ донор. 

В момента в Българския регистър има едва 2500 българи, които желаят да станат донори на стволови клетки. Броят е крайно недостатъчен и за последната година нито един българин не се е лекувал с донорски стволови клетки от България. За сравнение – доброволците в Германия надвишават 10 милиона. 

Националната публична банка за стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ "Александровска". Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър (BMDW - Bone Мarrow Donors Worldwide), в който са регистрирани повече от 36 милиона души от над 50 страни. Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични заболявания, за които трансплантацията е единствения шанс за живот.


Възрастта на донора не трябва да надвишава 55 години и той трябва да е в отлично здраве. Предпочитат се млади мъже: 20-35-годишни.

Ако искате да станете дарител на Българския регистър за донори на костен мозък и стволови клетки, можете да получите информация тук:

 02/ 4265614
тел/факс.: 02/ 9230 496
e-mail: bulregistry@gmail.com


 Михаела Иванова е мило и състрадателно момиче, а в училище е сред първите – само няколко месеца я делят и от дипломирането й в германски университет, където учи роботика. „Много е добра! Би помогнала на всеки в нужда. Обича живота, обича хората”, казва Стефани Вълкова, братовчедка на Михаела.  Добрината на момичето и неговата борба вдъхновяват: близките й остават в Регистъра, за да помогнат на други нуждаещи се болни. 

Борбата на Михаела продължава! Помогнете!Всеки желаещ да бъде дарител на стволови клетки може да го направи в Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ "Александровска" (прием на пациенти всеки работен ден от 8:00 до 15:00 часа) или в лаборатории „Рамус“ в цялата страна: https://bit.ly/3czYhMd