Back to top medicaltime.bg

ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМА "СВЕТИТЕЛЯТ ХИРУРГ" В СОФИЯ
 

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за първи път ще се проведе Седмица на православната култура в София от 7 до 13 октомври.  Централно събитие в програмата е прожекцията на православния филм "Светителят хирург" на режисьора Ангел Бончев, която ще се състои на 8 октомври от 17 часа в Дома на киното в столицата. Вход свободен.

Филмът "Светителят хирург" бе лауреат на наградата на Международния кинофестивал "Славянска приказка", както и отличен в конкурса "Сърце срещу наркотиците" на Обществения съвет за противодействие на наркотиците сре малолетни и непълнолетнк към Благоевхрадския общински съвет. Филмът е носител  и на множество други отличия.

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век  благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси.  Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, той всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Чрез него Бог е изцелил хиляди човеци. Св. Лука винаги започвал операция с молитва и правел кръстен знак на пациента.  

Във филма са представени негови близки, роднини, но и пациенти, които е излекувал с медицинските си умения и Божията сила, някои от които е спасил от сигурна смърт.

"Велико дело" - това възкликна патриарх Неофит, след като присъства на премиерата на филма през 2017-а година.

Автор, режисьор , оператор и сценарист е журналистът Ангел Бончев, лице на новините на Тв Европа през последните 15 години.

МУЗИКАЛНА СТАЯ
08.10.2019 09:43:29

МУЗИКАЛНА СТАЯ

1