Back to top medicaltime.bg

Община Мирково с престижна номинация за инвестиции в образованието

Връчват златните статуетки на Balkan Business Awards 2020 на 5 март в София 
 
Инвестициите в образованието са сред най-значимите категории в шестото издание на Балканските Бизнес Оскари, съобщава ВИП Комюникейшън.
Официалната церемония на Balkan Business Awards 2020 ще се състои на 5 март в балната зала на хотел „Маринела“.
Една от най-малките общини на Балканите - Мирково, даде пример как бизнесът и институциите могат заедно да инвестират в бъдещето на региона. С общи усилия бе обновено единственото училище на територията на общината - ОУ „Георги Бенковски“, което е с повече от 123 годишна история и със статут „защитено училище“. В него се обучават над 100 деца, част от които са от съставните села на общината и за тях има осигурен собствен автобус.
В изпълнение на Програмата за управление и общинския план за развитие на община Мирково са направени инвестиции в сферата на образованието, възлизащи на повече от половин милион лева.
 
С участието на „Елаците-Мед”, „Геострой” и Община Мирково е санирана сградата на Детска градина „Дора Габе“ в с. Мирково. Инвестиция за подобряване на енергийната ефективност на детското заведение е близо 160-170 хил. лева. Със средства от Министерство на образованието и науките са изградени две изцяло нови детски площадки, разположени в дворното пространство на учебното заведение. Днес сградата е не само красива и добре поддържана, а и енергоефективна. По предложение на Кмета на общината - Цветанка Йотина, е взето решение от общински съвет Мирково за безплатно ползване услугите на детската градина. Ежегодно общината осигурява средства за провеждане на фестивала на детското творчество „С поглед към бъдещето”, на който е домакин.
  
Община Мирково заедно с Министерството на образованието и науката инвестира близо 350 000.00 лева, с които е изпълнен проект за ремонт и боядисване на фасадите на сградата и ремонт на покрива на Основно училище "Георги Бенковски", с. Мирково. С помощта на дарители е извършен ремонт на физкултурния салон закупени са мултимедийни устройства за всяка една класна стая, както и устройства за интерактивните дъски. Днес сградата на училището грее във вида, в който я помнят повечето от бившите възпитаници.
 
Инвестициите за ремонт, модернизация и благоустрояване в сферата на образованието продължават, предвидени са средства за подмяна на оборудването в класните стаи и подобряване на енергийната ефективност на сградата на основното училище. Образованието си остава основен приоритет в Програмата за управление на Община Мирково.
Община Мирково се намира на 62 км. източно от гр. София, в западната част на Златишко-Пирдопската котловина, там където планината целува равнината, между полите на Стара планина и Средна гора, орисана от вечната магия на живописната природа. Общината е съставена от общински център – село Мирково и селата Буново, Бенковски, Каменица и Смолско. В общинския център – село Мирково са концентрирани основните социално-икономически дейности в общината.