Back to top medicaltime.bg

Японски учени обявиха създаването на революционно лекарство против грип 

 

Как действат таблетките от ново поколение и дали те ще могат да сложат края на грипните епидемии, ще обяснят експертите. Изследователи от една японска фармацевтична компания информираха за своя успех: създадената от тях „супертаблетка” против грипа преминала клиничните изпитания с пациенти с много добър резултат. Новият препарат с действащо вещество балоксавир (baloxavir) подействал на хората не само значително по-добре от плацебо, но и надминал единственото към днешна дата противовирусно лекарство против грип с доказана ефективност – известното на всички ни Тамифлу. Някои средства за масова информация съобщават, че чудото-препарат унищожава грипа само за денонощие.

 

Наистина ли най-накрая е открит този „златен куршум”, универсално оръжие против неуловимия и коварен вирус, който предизвиква тежките усложнения и отнема стотици хиляди животи в целия свят? Тази новина пояснява Юрий Дейгинин – изследовател, фармаколог, експерт по разработка на нови лекарствени средства. Японците изброяват преимуществата на своя препарат като го сравняват с единственото засега противовирусно лекарство против грип, обаче все пак не става дума „за пълно оздравяване”, или „елиминиране”, т.е. унищожаване на вируса само за един ден у повечето пациенти… Ако се вземе предвид, че новата таблетка убива вирусите двойно по-бързо от съществуващите, то шансовете за оздравяване на грипозен пациент ще е с 2-3 дни по-рано от появяването на симптомите, а не цяла седмица. В най-добрия случай неприятните симптоми от грипа благодарение на новата таблетка могат да изчезнат за 2 дни, примерно, или за 2 и половина дни, но пък вирусът няма да бъде напълно унищожен. Затова не е препоръчително човекът да тръгне веднага на работа. И то ако става дума за здрави хора по принцип. Хората с хронични заболявания вероятно ще се избавят от симптомите на грипа с новото лекарство след 4-5 дена. И поне още два дена за възстановяване.

 

С една дума, ако се говори за съкратени срокове на лечение, то е трудно да наречем новото лекарство революционен пробив. Препаратът обаче проявил и други свойства, които действително впечатляват, отбелязва експертът Юрий Дейгин. А именно:

* значително по-бързо избавяне от треската, съпроводена с висока температура – един от най-тежките симптоми на грипа;

* по-малко странични ефекти;

* достатъчна е само една таблетка. „Това е значително преимущество, а за да бъде успешно изведен на пазара този препарат, - това си е едно от основните преимущества”, - пояснява експертът.

 

Освен всичко друго, колкото по-бързо намалява количеството вирус, толкова по-леко е и вирусното натоварване на организма. Което означава, че болестта ще протича много по-щадящо.

 

Дали това е окончателната победа над грипа?

 

Грипният вирус е коварен с това, че се променя, мутира и затова с времето става непобедим за разработените по-рано против него лекарства. Същото това Тамифлу, както е известно, вече е безсилен против някои щамове. „Новият препарат се демонстрира като ефективен против всички известни към днешна дата грипни вируси от тип А и В, в т.ч. и тези щамове, които не се влияят от Тамифлу, - пояснява Юрий Дейгин. – Ако трябва по-простичко и кратко да се опише механизмът на действие на балоксавира, то той блокира размножаването на вируса в заразените клетки, въздействайки на една от белтъчините. Сложно е да се предскаже дали това е универсалната мишена, съхраняваща се дори при мутациите. Времето ще покаже дали е така. Авторите на лекарството прогнозират, че то ще излезе на световния пазар през 2019-та година.