Back to top medicaltime.bg

Улонг чай се бори успешно с рака на млечната жлеза!

Учени предполагат, че това може би е най-ценният противораков продукт 

Ново изследване предполага, че активните компоненти на чая Улонг се борят ефективно и успешно с рака на млечната жлеза, увреждайки туморните клетки. Съгласно наблюдения жените, които употребяват чай Улонг в големи количества, по-рядко страдат от злокачествените тумори на млечната жлеза.

 

Между другото, независимо от впечатляващите постижения в скрининга и лечението, ракът на гърдата си остава както най-разпространеното, така и едно от най-смъртоносните онкологични заболявания сред жените от развитите страни в света. Статистиката е неумолима, всяка година хиляди нови случаи на това коварно заболяване, както и хиляди смъртни случаи от рак на гърдата. По тази причина всякакви иновации и алтернативни подходи в лечението и профилактиката на това смъртоносно заболяване предизвиква интереса на медицинската общност. Отчитайки тежките странични ефекти от химиотерапията, лекарите и пациентките се интересуват и се надяват на по-слабо токсични средства, които да се понасят по-леко и които могат да бъдат включени във вече съществуващите препоръки по лечение и профилактика на рака на гърдата.

 

По мнението на доктор Чунфа Хуанг от отделението по вътрешна медицина в Университета Сейн Луис в щата Мисури, САЩ, в  такова противотуморно средство може да се превърне именно Улонг чаят. Това е напитка, заемаща междинно положение между черния и зеления чай. Подробности от разработката на доктор Хуанг е публикуване в Anticancer Research.  

 

Улонг чай убива туморните клетки.

Изследователи изследвали екстракт от Улонг чай върху шест различни линии клетки при рак на млечната жлеза, сред които присъствали ЕR-положителните, PR-положителните, HER2-положителните, а също така туморните клетки на тройно негативния рак. Известно е, че тройно-негативният рак на гърдата е най-опасен, тъй като основните препарати са слабо ефективни без допълнителна експресия на съответстващите рецептори. Изследователите обработвали клетъчните култури с екстракти от Улонг чай, зелен чай и черен чай в различни концентрации. Резултатите показали, че под въздействието на активните вещества на Улонг-чая, в туморните клетки възникнало най-изразено увреждане на ДНК, както и морфологични и функционални изменения в тях, водещи до тяхната гибел.

 

Екстракти от зелен чай и улонг чай действително спирали растежа на всички линии на туморните клетки, докато при черният чай не се наблюдавало нищо подобно.

 

„Улонг чаят, както и зеленият чай, могат да инициират разцепване и увреждане на ДНК на туморната клетка, играейки ролята на инхибитор на онкогенезата, растежа и полиферацията на туморните клетки. Това означава, че той притежава огромен потенциал за използването му в качеството му на средство за химиопрофилактика на рака”, - обобщава доктор Хуанг.

 

Любителите на чая Улонг по-рядко страдат от рак на гърдата

В допълнение към основната част от проекта, американските учени разгледали данните за заболеваемост от рак на млечната жлеза в югоизточната китайска провинция Фуцзян и в Китай като цяло. Те стигнали до извода, че в споменатата провинция жените страдат с 35 % по-рядко от рак на млечната жлеза, а умират с 38 % по-рядко от останалите китайки. Напълно е възможно тайната да се крие в традиционната любов на жителите на Фуцзян към Улонг чая, който на това място се отглежда и се поднася на трапезата с всевъзможните вкусови добавки. Анализът на кулинарните предпочитания на китайките потвърждава тази догадка. Участниците в изследването, които употребяват най-много от лечебната напитка, боледуват средно с 50 % по-рядко от рак на млечната жлеза в сравнение със средностатистическите китайски жени.

 

И накрая, преждевременната смърт застига любителките на Улонг чай, забележете, с 68 % по-рядко!

Според експертите, това са много впечатляващи показатели, които дават основание на старинната напитка да „влезе в клуба” на най-полезните продукти в света. „Очевидно е, че се изискват повече доказателства. Въпреки това, ниската заболяемост и смъртност от рак на гърдата в регионите с традиционна употреба на Улонг чай предполага, че той може би е най-ценният противораков продукт”, - казва доктор Хуанг. Съдейки по резултатите от експериментите, улонг потиска растежа и полиферацията на туморните клетки. Това отслабва рака и е възможно да го направи по-уязвим към традиционната терапия.