Back to top medicaltime.bg

Тютюнопушенето уврежда почти всеки орган в нашето тяло
В  международния ден за  борба с тютюнопушенето отново трябва да напомним някои важни факти, свързани с него. То е водеща причина за предотвратима смърт.

Според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, в световен мащаб употребата на тютюн причинява повече от 7 милиона смъртни случая годишно. Ако моделът на тютюнопушенето по целия свят не се промени, повече от 8 милиона души годишно ще умрат от болести, свързани с употребата на тютюн до 2030 година. Пушенето на цигари е причина за повече от 480 000 смъртни случая годишно в Съединените щати, като повече от 41 000 смъртни случая в резултат на т.нар пасивно пушене.

Негативните последници от тютюнопушенето за любителите на цигарите наистина са ужасно много. Но за съжаление цигарения дим може да доведе до сериозни проблеми и при „пасивните пушачи“. Особено уязвими в това отношение са бебетата и децата. Новородените, изложени на вредното въздействие от токсините от тютюневия дим, чрез майчино тютюнопушене или майчино излагане на вторичен тютюнев дим, често изпитват намален растеж и функция на белите дробове. Малките деца, изложени на вторичен тютюнев дим, са изложени на риск от поява и обостряне на астма, пневмония и бронхит и чести инфекции на долните дихателни пътища.

Проф. Кристов Цилински, ръководител на European Academy Cancer Center във Виена, се присъединява към призивите в днешния ден да намалите или спрете цигарите още днес. Според него номер едно рисков фактор за всички видове ракови заболявания остава тютюнопушенето. Най-висок е рискът от рак на белия дроб. Въпреки това обаче е важно да се знае, че дори и заклетите пушачи биха намалили риска от заболяването наполовина през следващите 10 години, ако спрат да пушат сега.