Back to top medicaltime.bg

Столицата на бесарабските българи Болград ще си партнира с Тракия икономическа зона 

Вашият екип има голям опит в привличането на инвеститори. Затова се обръщаме към вас с респект и ще се радваме да работим заедно, каза Сергей Димитриев, кмет на украинския град Болград преди да подпише Меморандум за сътрудничество с инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона /ТИЗ/ и председател на едноименния клъстер. Документът за насърчаване на практическото партньорство бе подписан по време на среща в Община Пловдив на заместник-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Панов с делегация от неофициалната столица на бесарабските българи и екип на ТИЗ.

 

При посещението си в България представителите от градския съвет и малкия бизнес на Болград се запознаха по-подробно с развитието на Тракия икономическа зона и с реалните възможности за икономическо сътрудничество. Ще се опитаме да използваме вашите силни страни, увери гостите инж. Пламен Панчев. Ще говорим с преработватели да направят фабриките при вас, вместо да се мъчим да докараме вашата суровина тук. В потвърждение на думите си инж. Панчев заведе делегацията в завода за преработка на домати и чушки в концентрат на фирма „Балкан Агрикалчарал”.

 

Виждаме възможности за съвместна дейност – обмяна на опит и работна сила в отглеждането и преработката на плодове и зеленчуци, каза по време на срещата изпълнителният директор на фирмата Стойчо Георгиев. Кметът Димитриев акцентира, че в Болградския район е добре развито земеделието. Имаме и най-ценния ресурс – съвестно работещи хора, научени на труд, допълни Жанна Суслина, главен специалист по инвестиционни въпроси към Болградския градски съвет.

 

Г-жа Суслина ще предостави пълна информация относно инвестиционните условия в Украйна на „Респект консулт“, юридическата фирма, която е неделима част от успешното развитие на Тракия икономическа зона. Управляващият съдружник на кантората Катерина Гушкова запозна делегацията и с друг аспект от дейността на екипа – съдействие за законовото пребиваване на чужденци.

 

Имаме нужда от професионалисти като вас, за да ни дадете насока и да прецените реално нашите възможности, бъдете наши наставници, емоционално се обърна към инж. Панчев на прекрасен български език Жанна Суслина. Г-жа Суслина дълги години е била директор на известната Болградска гимназия „Георги Сава Раковски“, където са учили знаменити български държавници и общественици. Нека с нашия труд и с вашето ноу-хау заедно да направим нещо за град Болград - центърът на бесарабските българи, пожела Суслина.

 

За твърде краткия си престой у нас делегацията успя да разгледа производството и новата логистична база на една от най-големите козметични компании „Био Фреш“ /Biofresh/. По време на срещите г-н Димитриев не веднъж изказа благодарност на Ангел Папазов, бившият кмет на Първомай, осъществил връзката между ТИЗ и украинския град. Организацията на визитата у нас бе подпомогната от Катя Стайкова, директор „Връзки с обществеността“ на зоната. Преди да отпътуват от България Сергей Димитриев и водената от него делегация се срещнаха и с кмета на Бургас Димитър Николов. Черноморската община също е партньор на Тракия икономическа зона.