Back to top medicaltime.bg

Синдромът „разбито сърце” е медицинска диагноза и от нея може да се умре!?

В 90 % от случаите се проявява при жени над 50 години!
 

Нещастната любов може да доведе до инфаркт, инсулт и рак?!

 

 

Може би не сте обърнали внимание, но съпрузи, живели дълъг съвместен живот, често умират един след друг за кратък период от време. „Виновен” за това е т.нар. „синдром на разбитото сърце”, който наистина съществува в нашата реалност, а не само в любовните романи. А причина за неговото възникване и развитие е стресова ситуация, свързана със смърт (или с раздяла) с любим човек.

 

Първоначално този синдром се е наричал стресиндуцирана кардиомиопатия или т.нар. кардиомиопатия Такоцубо. За първи път този синдром е описан от японския учен Хикару Сато. Такоцубо в превод от японски означава „капан за октопод”. По форма този капан напомня стомна с тясно гърло. Именно такава форма придобива нашето сърце, поразено от синдрома на „разбитото сърце”.

 

Немски учени пък наскоро установили, че притесненията и болката заради нещастна любов - същото това „разбито сърце” – могат да предизвикат развитие на тежки заболявания. На всички участници в изследването, които наскоро са се разделили със свой любим човек, направили ЕКГ. И открили, че е сериозно нарушена функцията на сърдечния мускул и по-точно – лявата камера. А такива нарушения с времето могат да доведат до инфаркт на миокарда и дори до онкологичен процес.

Учените нямат пълна яснота за това какво точно провокира развитието на синдрома „разбито съреце”. Предполагат, че под въздействието на силни емоции в кръвта се отделя голямо количество от хормона адреналин, което предизвиква рязък спазъм в артериите на сърдечния мускул. Преживявайки с болка раздялата с любимия, човек неминуемо изпитва стрес. По тази причина лявата сърдечна камера временно отслабва и по-трудно изпомпва кръвта по съдовете. Болките в гърдите пък сигнализират за спазми в коронарните артерии. Заради недостига на кислород сериозно се нарушава кръвообращението и може да се развие инфаркт на миокарда ако човекът не се обърне навреме към специалист.

Синдромът „разбито сърце” може да доведе до трагични последствия. Например, кардиогенен шок – рязко намаляване на изпомпващата функция на сърцето. Това е смъртно опасно състояние и се среща при всеки десети със синдром на „разбитото сърце”! Това, което е интересно: „синдромът на „разбитото сърце” в 90 % от случаите се проявява при жени над 50 години. Може би заради възрастовото понижаване нивото на естрогените, които, както се смята, защитават женското сърце в младостта.

Най-ярък трагичен пример за синдрома на „разбитото сърце” е смъртта на известната американска актриса Деби Рейнолдс, станала много популярна с участието си във филма „Аз пея под дъжда”. Тя умряла от инсулт само ден след смъртта на дъщеря си Кери Фишър. Станало й лошо по време на подготовката за погребението.


Преди известно време в журнала JAMA Internal Medicine бяха публикувани резултати от изследвания на здрави вдовици и вдовци. Станало ясно, че възрастните хора, загубили съпруг, през следващите 30 дни след загубата два пъти по-често получавали сърдечен пристъп или инсулт, отколкото техни връстници, които не са преживели подобна загуба.

Разликата между „обичаен” сърдечен пистъп и синдрома „разбито сърце” е в това, че при обичайния пристъп притокът на кръв към сърдечения мускул се блокира от тромби. При такива пациенти съдовете обикновено са засегнати от атеросклеротични плаки. Докато при пациенти със синдрома Такоцубо съдовете са чисти, а пристъпът е свързан с рязък спазъм в кръвоносните съдове.

За да избегнете синдрома „разбито сърце”, насищайте своя живот с положителни емоции

Учени смятат, че този синдром се среща по-често при хора с депресия. При това състояние сърцето постоянно изпитва напрежение. Клиничната депресия се лекува от лекар-психиатър, който може да подбере правилните препарати, които съществено да подобрят състоянието на болния.

А за тези, които не страдат от депресия, рецептата е по-простичка. Насищайте живота си с положителни емоции. Така ще живеете по-дълго. И по-рядко ще се сблъсквате с болести на сърцето и съдовете. В нашия живот, независимо от загубата на любим човек, има също и хубави неща. Просто вие, потопени в болка, тъга, мъка, не ги забелязвате. Колкото и елементарно да ви звучи, започнете да си водите дневник, където да записвате всички хубави моменти, дори дребните, случили се през деня. Така ще свикнете да се вглеждате в хубавото в този живот. 

Важен е и пълноценният сън, както и спазването на баланс между работа и почивка. Независимо че ви се иска да се заровите в работа, не се поддавайте на това. Иначе като добавка към разбитото си сърце, ще си докарате и популярното и все по-разпространяващо се „емоционално прегаряне”.

И не на последно място, вашето състояние ще се подобри ако придобиете навика да спортувате, да медитирате, да релаксирате и т.н.

Между другото: Сърцето може „да се разбие” и ако спечелите от лотарията! Установено е, че кардиомиопатията Такоцубо може да бъде предизвикана и от друг вид стресови ситуации, не само от любовни драми. Например:

  • хирургична операция;
  • сериозно заболяване;
  • финансови проблеми;
  • пътно-транспортно произшествие;
  • емоционални спомени за нещо.

Кардиомиопатия Такоцубо може да се развие дори след шок от голяма печалба от лотарията. Стресът и свързаните с него емоции обединяват всички тези състояния.