Back to top medicaltime.bg

Седмицата на модата за занаяти, бижутерия и ръчно изработени модни аксесоари, подаръци и сувенири, която ще се проведе от 19-ти до 23-ти юни 2024 в град ПловдивЧрез специално организирана Медийна закуска, която се проведе в хотел Феймс на град Пловдив в иновативния формат на творческа среща – разговор с представители на пресата и творци, Националната камара за мода на България представи в град Пловдив най-новия моден формат с пан Европейско приложение. Това е Седмицата на модата за занаяти, бижутерия и ръчно изработени модни аксесоари, подаръци и сувенири, която ще се проведе от 19-ти до 23-ти юни 2024 на най-централната изложбена и търговска площ на мостовото съоръжение на град Пловдив.

Тя е част от мащабният проект Craft Well, чието дело на Италия, Финландия и България получи само отлични оценки за своята необходимост и перспектива, цели, програма, но и финансова подкрепа от Европейската Комисия за своя старт. Това е така, защото основната идея, генерална цел и път за реализация е постигане на Занаятчийско благоденствие чрез Овластяване, подсилване и подкрепа на възрастните посредством Занаятчийска терапия на територията на страните от ЕС и цяла Европа. Именно, учредяването и старта от град Пловдив на 1-та в Европа Седмица на модата за занаяти и бижутерия с нейното последващо приложение на Италианската Ривиера и във Финландия, а по-късно в Румъния, Германия, Чехия и т.н. поставя началото и поетапно развитие на дългосрочния формат за трайно овластяване на всяка творческа изява, която да превърне хобито в професия с устойчива перспектива на територията на Европейският континент, и не само.

Възможностите за всички, чийто творчески порив е затаен или търси своята изява за развитие ще се постига чрез предоставените възможности за безвъзмездно кредитиране, подсилване и подкрепа на творците на ръчния труд чрез този иновативен формат на участие. Той включва освен традиционно познатите форми за директни продажби, приемане и изпълнение на поръчки (т.нар. POP-Up Store), но още демонстрации, тестинги, работилници, инсталации, изложби, фирмени и лични партита, рождени дни, семинари, дипломни партита, дизайнерски консултации, кръгли маси и презентации до модни дефилета, и още много неограничени по вид и възможности форми за изява на многообразието от продукти, подаръци, сувенири, бижутерия, храни и напитки със 100% ръчен труд. На срещата присъства и бе представена модната дизайнерка Петя ПЕЕВА от град Бургас, с чиято колекция висша мода ръчно плетиво и модно ревю ще бъде открит форума.

Немаловажно значение за благоденствие на творците на ръчния труд има и тяхното признание и насърчаване чрез връчване на Сертификати за участие и учредяване на първите национални Награди за устойчива мода в България. Те ще бъдат присъждани за принос в развитието на националната екологична модна индустрия и творчество, и са част от общо 20-те проекта на Националната камара за мода на България, които се посвещават на 20-годишнина от учредяването на Българския Моден Парламент, което предстои да отбележим, малко по-късно тази година на учредителният й ден 16-ти юли в град Пловдив.

Партньори на Седмицата на модата за занаяти и бижутерия са Европейски Съюз чрез Програма Еразъм на Европейската Комисия, Музей на изкуствата на Финландия, Игор Витале интернационал от Италия, Съюз на златарите в България, Община Пловдив, фестивал Капана - Пловдив, Фондация за музика „Въльо Начев“, Фондация за здраве „д-р Васил Стоилов“, гражданско обединение на списание „Изживей България“, вкл. и Европейски Моден Съвет, на който Националната камара за мода на България е 1 от 28-те страни-членки учредители и настоящ Президент на Президентския Съвет. Поканата за партньорство е открита и организаторите приветстват с добре дошли всички национални и международни граждански сдружения и обединения, подкрепящи националната и Европейска кауза за благоденствие и опазване на културното наследство на България и Европа.

За популяризирането на този прекрасен празник и триумф на устойчивото изкуство на ръчния труд УС на Националната камара за мода на България предварително благодари и кани с най-голямо удоволствие за медийни партньори всички заинтересовани български и международни медии, журналисти на свободна практика и репортери, блогъри, инфлуенсъри, влогъри и тиктокъри. Всяка медийна публикация, интервю, репортаж, медиен анализ и/или участие в предаване ще бъдат включени в подготвяният доклад на ЕС за напредъка за насърчаване и подпомагане на творците на ръчния труд и създателите на устойчива мода като подход и средство за Арт терапия и постигане на творческо благоденствие.