Back to top medicaltime.bg

Подаграта: болестта на кралетеПодаграта, позната още като хиперурикемия е най-често срещаният тип на възпалителен артрит, който се проявява  при хора над 40 години. Тя представлява метаболитно заболяване, при което соли на пикочната  киселина (урати) се отлагат в ставите. Обичайно те се изхвърлят от организма чрез урината, но при пациентите предразположени към подагра,  се натрупват  в кръвта. Подаграта бива два вида:  първична – когато се дължи на генетични аномалии в Х хромозомата и вторична – причинена от външни фактори, като прием на определени храни, лекарства или наличие на други заболявания. На най-висок риск от развитие на хиперурикемия са изложени мъжете на възраст над 40 години, а при жените най-висок е рискът след менупауза.

 

Подаграта се характеризира

 

с внезапни, остри пристъпи на болка, зачервяване и подуване на ставата, най-често в основата на палеца на крака. Обичайно първата криза настъпва през нощта, като засегнатият се събужда с нетърпима болка, която се засилва дори при минимално движение или допир. Първата криза обикновено преминава за около седмица, като при 10% от хората не се проявява отново, но в останалите случаи кризите стават все по-чести, продължителни и болезнени.

 

Обикновено преди появата на симптомите на подаграта има безсимптомен период от няколко години, през които концентрацията на пикочната киселина постепенно расте.

 сане на кръвта за наличие на пикочна киселина, след което може да се наложи прилагане на други изследвания като рентгенография, ставна ехография и др.

 

Подаграта е напълно лечима болест

 

като лечението задължително включва освен лекарствени средства и промяна в начина на живот. Известна е още като „болестта на кралете“, тъй като основният фактор за възникването й е прекомерна употреба на мазни храна и алкохолни напитки, поради което за лечението й най-голямо влияние оказва спазването на диета и ограничване на приема на алкохол. Нужно е да се ограничи консумацията на мазно месо, пушени и деликатесни храни и напълно да се спре тази на бъбреци, сардини, аншоа, черен дроб.

Препоръчително е  телесното тегло да се сведе до оптималното.  Добре е да се увеличи приема на вода, мляко и млечни продукти. Назначаването на лечение с медикаменти се извършва от ревматолог, като за ограничаване на острият пристъп на подагра се предписват нестероидни противовъзпалителни средства. 

Заболелите от подагра е задължително да вземат  своевременни мерки, тъй като при липса на лечение могат да възникнат усложнения, които да доведат до тежки състояния като хипертония, бъбречна недостатъчност, артрит с тежки деформации, увреждане и загуба на ставните хрущяли и други.