Back to top medicaltime.bg

Няма връзка между ваксините и аутизма, установиха учени!Ново обширно изследване за пореден път отхвърля наличието на каквото и да е връзка между ваксината за рубеола, морбили и паротит и аутизма, съобщи ScaryMommy.

В продължение на 10 години (в периода между 1999 и 2010 г.) датски учени от Statens Serum Institut в Копенхаген проследяват всички деца, родени в Дания от датски майки. Точният брой на децата е 657 461.

Изводите от проучването са публикувани в Annals of Internal Medicine journal и те категорично сочат, че т.нар. MMR ваксина не увеличава опасността от аутизъм, дори и при деца с висок риск.

Епидемиолозите и статистиците използват регистрите на населението в Дания, за да направят връзка между информацията за имунизационния статус и диагнозата аутизъм, както и да проследят историята на аутизма и други рискови фактори. След 10-годишното проследяване изводите от изследването са, че ваксината не увеличава риска от аутизъм.

„Изследването потвърждава, че ваксината за морбили, паротит и рубеола не увеличава риска от аутизъм, не отключва аутизъм в по-податливи деца и не се свързва с повече случаи на аутизъм след ваксиниране“, казват авторите на проучването.

Изследователите се надяват, че представените данни и изводи ще помогнат да бъде отхвърлен един от най-разпространените и устойчиви митове, сред антивакс движенията. Той се ражда от статия от 1998 г., която се позовава на изследване с водещ автор вече бившият британски лекар Андрю Уейкфийлд – той прави тази връзка, като изследва едва 12 деца. По-късно той оттегля статията и е отписан от регистъра на Британския лекарски съвет.


От: maikomila.bg