Back to top medicaltime.bg

Ново лекарство с една единствена инжекция ще лекува артроза!Най-разпространеното ставно заболяване на планетата – артроза, към днешна дата си остава неизлечимо.

То бавно и неотменно води до загуба на ставните функции и катастрофално понижаване качеството на живот. Независимо от дългогодишната комплексна терапия, в крайна сметка много пациенти стигат до ендопротезиране.

Като цяло в развитите страни 10 % от мъжете и 13 % от жените над 60 години страдат от артроза.

Едно изследване обаче, публикувано в популярния журнал Nature Medicine, може да се превърне в преломен момент в лечението на това заболяване. Американски учени предлагат еднократна инжекция с нов препарат, който е способен да изчисти ставата от старите клетки и да стимулира регенерация на хрущялната тъкан, спирайки развитието на артрозата. По принцип в организма на всички нас с годините се натрупват т.нар. сенесцентни клетки, това е нормален процес на възстановяване след травма.

За съжаление обаче, невинаги тези клетки напускат огнището на травмата и оставайки в ставните кухини, те отключват патологични реакции. По тази причина започва разрушаване на хрущялната тъкан и възникват всички онези симптоми, които изпитват болните с артроза.

 

ПРОГРАМА ЗА ОНКОБОЛНИ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ

Съвсем наскоро учени потвърдиха ролята на същите тези сенесцентни клетки в патогенезата на артрозата. А екипът на доктор Дженифър Елисееф от Центъра по тъканно инжеренство в Балтимор предлага свое решение – да се изчисти ставата от старите клетки.

Само една инжекция и клетъчният баланс вече е възстановен. В експеримент с лабораторни плъхове доказват, че експерименталното лекарство против артроза UBX0101 избирателно унищожава същите тези сенесцентни клетки.

Резултатите надминали и най-смелите очаквания на учените. След първата инжекция с експерименталното лекарство сенесцентните клетки намалели с 50 %. Едновременно с това се повишила активността на гените, отговарящи за репаративните процеси в хрущялната тъкан. А възстановяването на болната става съществено се ускорило. Инжекция с препарата UBX0101 довела до съществено намаляване на болките, лабораторните животни станали по-подвижни, а тестовете потвърдили активизацията на репаративните процеси в ставата.

Следващият етап се изразявал в изпитване на новото лекарство UBX0101 против артроза върху човешка хрущялна тъкан. Експериментите ин витро потвърдили, че експерименталният препарат оказва същото това феноменално въздействие върху човешките клетки, взети за целта от пациенти с напреднала форма на остеоартрит. „Само 4 дни след обработка с препарата популацията на сенесцентните клетки значително намаля и започна формиране на нова хрущялна тъкан.

Това е потресаващ резултат, който показва възможностите за прилагане наUBX0101 дори при пациенти с тежка артроза”, – казват авторите на експеримента. Резултатите дейтвително са впечатляващи и обещават големи промени в лечението на артрозата. За съжаление, има една пречка все пак: UBX0101 бързо се евакуира от ставата. Но компанията производител разработва молекули-носители, които позволяват да се удължи ефектът от този препарат.

„В един прекрасен ден всичко, което ще бъде нужно за лечението на артрозата, това ще е една единствена инжекция. Нашето лекарство за дълъг период от време ще изчиства ставите от старите клетки и ще отпадне необходимостта от постоянен прием на нестероидни противовъзпалителни средства, пункции и други процедури. Ние ще спрем развитието на болестта”, – в това е сигурна доктор Елисееф. На учените им предстои още много работа, но пък болните могат да гледат на бъдещето с вяра и оптимизъм.

Веществото остеолектин се оказва нов растежен фактор на костна тъкан и истински пробив в борбата с остеопорозата

 Сътрудници от Детския медицински изследователски институт в Далас, САЩ, открили нов растежен фактор на костна тъкан – остеолектин, който е в състояние да преустанови развитието на остеопорозата. Според тексаските изследователи именно остеолектинът е бъдещето в лечението на остеопорозата.

Ще припомним, че при остеопорозата се нарушава твърдостта на костната тъкан, а заболяването се развива много години. Отслабването на костите увеличава риска от счупвания и в много случаи приковава болните към леглото.

Цифрите и фактите показват следното: повече от 200 милиона жени на планетата

страдат от остеопороза

тази болест засяга 10 % от жените на 60 години, 40 % от жените на 80 години и 65 % от жените на 90 години; всяка 3-та жена над 50 години се сблъсква със счупвания; същото се отнася за всеки 5-ти мъж. Към 2050 година честотата на счупване на бедрото при мъжете ще нарасне с 310 % в сравнение с 1990 година, а при жените с 240 %.

 

Съвременното лечение на остеопорозата

е предназначено за укрепване на костната тъкан и предотвратяване на счупванията. За тази цел се използват калциеви препарати, витамин D3 и биофосфонати. Хормоналната заместителна терапия с естрогени е показана за някои жени за поддържане на минералната костна плътност през периода на климакса.

Повечето от днешните препарати за лечение на това заболяване забавят скоростта на загуба на костна маса, обаче не стимулират растежа на нова тъкан. Съществува само един препарат – Терипаратид, способен да формира нова костна тъкан. Проблемът обаче в случая е, че неговият прием е ограничен до 2 години и е свързан с риск от възникване на остеосарком.

Затова учените от Детския медицински изследователски институт в Тексас наричат растежния фактор на костна тъкан остеолектина ( Clec11a) същински пробив в борбата с остеопорозата.

Подробности се съобщават в eLife. Ръководител на проекта е доктор Шон Морисън – генетик, директор CRI. Остеолектинът се изработват от костен мозък и собствени клетки на костната тъкан. Този протеин стимулира активното превръщане на стволовите клетки в зрели костни клетки, което е било доказано в хода на експериментите.

Доктор Морисън и неговите колеги твърдят, че с отстраняване генома на остеолектине след съзряване на скелета, при лабораторните мишки се наблюдава стремителна загуба на костна маса и се развива ранна остеопороза.

За да се проверят възможностите на остеолектина при тази болест, бил проведен експеримент с две групи мишки. На първата група вливали гореспоменатия терипаратит, а на втората – остеолектин. Резултатите показали, че ефективността от терипаратида е съпоставима с ефективността от остеолектина.

Двата препарата успешно се справяли със задачата да изграждат костна маса и да обръщат обратно промените, предизвикани от остеопорозата. Учените се надяват остеолектинат да се превърне в по-безопасния избор в сравнение с терипаратида. „Нашето изследване демонстрира важната роля на остеолектина във формирането на нова костна тъкан и поддържането на костната маса.

Ние открихме пътя към

използване на растежния фактор на костите за лечение на остеопороза

Аз вярвам, че остеолектинът ще се превърне в истинска находка в регенеративната медицина”, – заявява доктор Морисън.