Back to top medicaltime.bg

Невралгия на троичния нерв с ново лечение Невралгия на троичния нерв е хронично заболяване, което се характеризира с остра, пробождаща болка в областта на лицето и челюстта, по хода на същия този троичен нерв.

Наскоро сътрудници от Университета в Цюрих, Швейцария предложиха съвсем нов подход в лечението на т.нар. тригеминална невралгия. Става дума за обезболяващ препарат, блокиращ т.нар. натриеви канали 1.7 в нервните клетки. Острите и много силни болки в лицето и зъбите са истинско изпитание за болните от тригеминална невралгия. Това е едно от най-мъчителните заболявания, съпровождащи невропатичната болка. Дори най-нормалните обикновени ежедневни ритуали, изискващи докосване до лицето – бръснене, измиване, чистете на зъбите, нанасяне на грим, могат да раздразнят болния троичен нерв и да направят болката още по-непоносима.

Точната причина за това заболяване не се знае, но се смята, че невралгията на троичния нерв е свързана със загуба на миелина, т.нар. демиелинизация.

Кога възниква невралгия на троичния нерв

Имайте предвид, че невралгия може да възникне и при множествена склероза, инсулт, травма на лицето, тумори, атеровенозни малформации. Може да възникне и без видими причини. Заболеваемостта от тригеминална невралгия е от порядъка на един случай на 8000-15000 човека на година. Болестта обикновено започва след 50-годишна възраст като жените са по-предразположени от мъжете. Около един процент от всички болни от множествена склероза страдат и от невралгия на троичния нерв.

И ето лъч надежда за болните

 клиничните изпитания във втора фаза на уникален препарат за лечение на невралгия на троичния нерв дава обещаващи резултати. Лекарството се характеризира с висока безопасност и отлична поносимост. Именно към това са се стремили неговите създатели. Висока ефективност, минимум странични ефекти при лечението.

По принцип болковите импулси достигат мозъка заради активиране на специфичните натриеви канали в мембраните на нервните клетки. За придвижване на този болков сигнал важна роля играят т.нар. натриеви канали 1.7. А при болните с тригеминална невралгия активността на тези канали е повишена. Което съответно означава, че ако те бъдат блокирани, това води до изразено локалното обезболяване.

Уникален препарат за лечение на невралгия на троичния нерв дава многообещаващи резултати

Идеален вариант се оказал вкарването на такъв блокатор в основата на черепа, където преминава нервът, но това е трудноизпълнимо. Веществото под индекс BIIB074 потиска именно тези йонни канали, които са най-активни. Колкото повече натрий преминава през този канал, толкова по-силно действа препаратът върху него. Благодарение на това се избягват многобройните странични ефекти, присъщи на по-слабо селективните аналози.

„За разлика от сегашните препарати против невропатичната болка,

веществото BIIB074

не предизвиква уморяемост и проблеми с концентрацията на внимание, – твърди Доминик Етлин. – Ефективността от този препарат е по-висока, а страничните ефекти по-малко. Сега предстои да изпробваме веществото на по-голям брой пациенти. Ако резултатите се потвърдят, ще имаме в ръцете си невероятно мощно и безопасно средство за лечение на невропатичната болка”.