Back to top medicaltime.bg

Най-важните неща за COVID-19Сведенията са от Johns Hopkins - една от най-елитните болници в Америка. Най- често засегнати са хора в средата на 50-те, малко по- често се засягат мъже. Децата са по правило с леки симптоми и слабо податливи на тежко заболяване.

Вирусът се предава чрез капки от секрети от дихателната система и чрез предмети. Вирусът е установен в дихателните секрети и в слюнката. Има непотвърдени данни за предаване и чрез изпражнения. Предполага се наличие на два щама вирус, които причиняват различно по-тежест заболяване. Времето между заразяването и симптомите е между 2 и 12 дни. Не е ясно коlко време след оздравяването човек е носител. 80% от случаите минават леко или безсимптомно. Най-чести болестта се проявява чрез симптоми от горните дихателни пътища. Симптоми: повишена температура: 83-98% от хората, кашлица: 46-82%, по правило суха. Задух – 31%. Болки в мускулите, умора 11-44%. Рядко- фарингит, главоболие, кашлица с храчки или с кръв, стомашно-чревни симптоми.

Тежкото протичане на COVID-19 засяга същите рискови популации както и сезонния грип: възрастни хора, имуносупресирани хора и пациенти имащи и други заболявания.

Препоръки: Да се избегват болните. Да се мият ръцете със сапун преди ядене, след кашляне и кихане, след посещения в тоалетна. Да се дезинфекцират често използваните предмети.

Маските не се препоръчват от CDC (Център за контрол на болестите на Съединените щати). Лечението (тук нещата са най-неясни). Според китайските препоръки: Хлороквин (резорхин, плакенил), традиционна китайска медицина и Tozilizumab (Actemra, Ro-Actemra) – препоръчва се при тежко белодробно засягане с екстремно повишен IL-6. Все още не е ясен ефeкта на Remdesivir (ползва се при Ебола инфекция). 

Източник: Лаборатория по Клинична Имунология - УМБАЛ "Св. Иван Рилски", гр. София

УСТНИ ЗА ЦЕЛУВАНЕ
14.09.2020 13:40:56

УСТНИ ЗА ЦЕЛУВАНЕ

2