Back to top medicaltime.bg

Може да се вземе решение за трета доза ваксина

Нивото на антителата намалява няколко седмици след ваксинациятаПроучване в Израел: нивото на антителата намалява няколко седмици след ваксинацията

Учените събират допълнителна информация, може да се вземе решение за трета доза ваксина

Вестник "Yediot Ahronot" съобщи в сряда, 31 март, първите предупредителни признаци за намаляване на ефективността на ваксинацията срещу коронавирус. В хода на редовните серологични изследвания, извършвани от ваксиниран персонал в болница Sheba, в редица случаи е регистрирано значително намаляване на нивата на антителата три месеца след ваксинацията. Сега изследователите тестват други показатели, за да гарантират, че ваксинациите срещу COVID -19 са ефективни.

 

Междувременно по света

От болница Шеба обясниха, че от декември 2020 г. група доброволци преминават редовни тестове, за да наблюдават ефективността на ваксината. През последните седмици при някои от доброволците се наблюдава рязко намаляване на нивото на антителата.

 
"В някои случаи броят им е практически намален до нивото на "неваксинирани" - обясняват в болницата.
 
Група изследователи, ръководени от професор Гили Регев-Йохай, предприемат допълнителни мерки, за да разберат причините и последствията от това явление.
 
От данните, публикувани от Министерството на здравеопазването, следва, че делът на ваксинираните с две дози, които отиват в болници с коронавирус, се увеличава.

Възможно е гражданите да трябва да получат допълнителна ваксинация (бустер), за да поддържат антителата в кръвта на необходимото ниво.
Шеба обяснява, че първото тестване на доброволците е проведено една седмица след първата ваксинация. По това време в кръвта практически не са открити антитела. От средата на януари, седмица след получаване на втората доза, нивото на антителата се е увеличило 6-20 пъти.

Изследвания, проведени в болниците Sheba и Beilinson, показват, че в редица случаи рисковите пациенти изобщо не са образували антитела след ваксинации.