Back to top medicaltime.bg

Могат ли антиперспирантите и дезодорантите да предизвикат рак на гърдата? 

Интернет е изпъстрен със статии, предупреждаващи, че антиперспирантите (средства, които намаляват отделянето на пот) и дезодорантите (средства, отстраняващи и маскиращи неприятната миризма под мишниците) могат да предизвикат рак на млечната жлеза. Но дали има истина в това или е поредният мит?

 

Някои изследователи и експерти изказват опасения, че тези продукти съдържат потенциално опасни вещества, способни да проникнат в организма през увредена кожа или порязвания при депилация. Някои западни учени предполага, че активните ингредиенти на антиперспирантите или дезодорантите могат да бъдат свързани с туморите на млечната жлеза, тъй като те дълго време са в контакт именно с таци област от тялото.

 

Обаче експерти от Националния институт по рака в САЩ не познават нито едно убедително доказателство, свързващо използването на антиперспиранти и дезодоранти с възникването на рак на гърдата. Контролът по санитарен надзор за качеството на хранителните продукти и медикаментите също не притежават убедителни доказателства или данни от адекватни изследвания, които биха потвърдили канцерогенните ефекти от тази популярна група стоки.

 

Какво е известно за безопасността на антиперспирантите и дезодорантите? В повечето съвременни антиперспиранти алуминиевите съединения са използват в качеството на активен ингредиент. Тези съединения образуват временна тапа вътре в потните жлези, която не позволява отделянето на секрет и премахва източника на миризма.

 

Някои научни изследвания показват, че при редовно нанасяне на алуминиеви съединения по кожата те могат да се поглъщат от тялото и да оказват естрогеноподобно действие, т.е. да имитират този женски полов хормон. Тъй като естрогенът е способен да стимулира растежа на раковите клетки в гърдата, някои автори изказват следното мнение: алуминиевите съединения в антиперспирантите са способни да „забързат” вече съществуващия рак на млечната жлеза. Това като минимум.

 

Други изследвания са се съсредоточили върху изучаването на парабените – консерванти, които влизат в композицията на някои дезодоранти и антиперспиранти. Опитите ин-виво показват, че парабените имитират ефектите на естрогена в живите тъкани. Въпреки че парабените се прилагат широко в козметичните и фармацевтичните продукти, по уверението на Комисията по контрола на лекарствата и хранителните продукти в САЩ, осовните марки дезодоранти и антиперспиранти в тази държава не съдържат тези потенциално опасни субстанции. В днешно време вече се наблюдава тенденеция към отказ от парабените във всички развити страни в света. Човек трябва просто да погледне етикета на своя дезодорант, за да се убеди в това. Националната медицинска библиотека в САЩ също съдържаа информация за веществата, прилагани в повечето марки дезодоранти и антиперспиранти.

 

Мащабно изследване, проведено през 2004 година потвърждава факта, че парабените се натрупват в тъканите на млечната жлеза. Тогава били открити парабени в 18 от 20 образци на туморна тъкан в гърдата. Това изследване обаче не доказва, че именно парабените са причина за това заболяване. Авторите не са проучили здравата тъкан на млечната жлеза и тъкани от други части на тялото. И не са демострирали изключителната роля или присъствие на парабени само в млечната жлеза. Освен това тази разработка не помага да се определи източникът на парабени и не може да докаже, че тяхното натрупване е свързано с използването на злочестите дезодоранти и антиперспиранти.

 

Нужни са допълнителни изследвания, за да стане ясно може ли използването на дезодоранти и антиперспиранти да предизвика натрупването на парабени и алуминиеви съединения в млечната жлеза. Необходими са и допълнителни усилия, за да се определи могат ли тези химически вещества да променят ДНК или да предизвикат други изменения в клетките на млечната жлеза. С други думи, нужни са конкрети механизми, водещи до рак на гърдата.

 

Има ли връзка и каква е тя между антиперспирантите и дезодорантите с рака на гърдата?

 

През 2002 г са публикувани резултати от неголямо изследване, свързано с рака на млечната жлеза, антиперспирантите и дезодорантите, използвани за подмишниците. Авторите не откриват повишен риск от заболяване при жените, които редовно използват тези продукти. Резултатите показват липса на повишен риск от рак на млечната жлеза при жените, които съобщават, че ползват самобръсначка (не електрическа) и антиперспиранти, или пък дезодоранти за под мишниците. Както и жените, които са използвали тези козметични продукти един час след депилация. Тези изводи са основани на анкети сред 800  жени с рак на гърдата и същия брой здрави жени, съвпадащи по възраст и други ключови критеии.

 

Друго изследване изучава честотата на депилация на подмишниците и използването на антиперспиранти и дезодоранти в група от 437 жени, преживели рак на гърдата. Резултатите от това изследване предизвикват интерес в медицинската общност. Изследването показало, че възрастта на жените с рак на млечната жлеза е значително по-ниска в групата, в която жените са използвали тези козметични продукти и са се бръснели под мишниците. Участничките, придобили този навик преди да навършат 16 години, няколко години по-рано развили рак на гърдата. Въпреки тези резултати, изследването не демонстрира убедително причинно-следствена връзка между хигиенния навик и това тежко заболяване.

 

През 2006 г учените проучват ролята на антиперспирантите и другите рискови фактори за развитие на тази болест сред 54 пациентки с рак на гърдата и 50 здрави жени. Авторите на изследването не са съумели да докажат никаква връзка между антиперспирантите и онкологичното заболяване. Но пък, както се очаквало, установили обременена наследственост и прием на орални контрацептиви в развитието на рак на гърдата.   

 

Ето какви са изводите на основата на всички тези изследвания. Тъй като изследванията за ролята на антиперспирантите и дезодорантите за възникване на рак на гърдата дават противоречиви резултати, връзка не е доказана. Жените могат спокойно да използват любимите си козметични продукти и да се бръснат под мишниците без да се страхуват за здравето си. Към днешна дата тази опасност е по-скоро измислена, отколкото реална. Единственото изключение са парабените, които следва да се избягват по редица други причини.