Back to top medicaltime.bg

Кълновете от броколи са път към дълголетието!

Те спомагат за детоксикация на организма от токсичните замърсители 

Това показват някои от последните изследвания на този наистина суперпродукт, публикувани в Time Magazine: „Кълновете от броколи са източник на гликорафанин, който се преобразува в сулфорафан при дъвчене или поглъщане. Това съединение ускорява способността на организма към детоксификация от различни замърсяващи вещества...”.  

 

Тримесечното изследване включвало около 300 китайски мъже и жени, живеещи в един от най-замърсените райони на Китай, селска община в провинция Цзянсу. Участниците в изпитателната група изпивали по половин чашка на ден напитка, състояща се от стерилизирана вода, сок от ананас и зелен лимон с разтворен лиофилизиран прах от кълнове на броколи. Контролната група изпивала същата смес, но без кълнове. Изследването на кръвта и урината показало, че у участниците в изпитателна група се отделяли повече отровни вещества: екскрецията на бензол се увеличила с 61 %, а скоростта на отделяне на акролина се увеличила с 23 %. Бензолът обикновено се съдържа в изгорелите автомобилни газове, а акролинът се образува от разрушаването на определени замърсители на въздуха в помещения от изгаряне на органично вещество като тютюн, а също и от изгаряне на топливо като бензин. Авторът на изследването Том Кенслър разказва пред изданието Time Magazine следното: „Ситуацията се заключава в това, че хората в цял Китай дишат мръсен въздух и това въздействие в значителна степен е неизбежно. Ние искахме да засилим защитните механизми за детоксикация на организма”. Когато го попитали могат ли хората, живеещи в други мегаполиси и големи градове в света да пият тази смес, Кенслър казал, че този детокс може да се приема повсеместно. 

 

Кълновете от броколи съдържат редица укрепващи здравето съединения.

 

Оказва се, че кълновете са по-ефективни от самия зеленчук. В изследвания е доказано, че в тридневни кълнове от броколи се съдържа 10 или дори 100 пъти повече гликорафанин, отколкото в броколито. Освен това кълновете са незаменима алтернатива ако не обичате вкуса или аромата на този зеленчук. По вкус те напомнят репичките. Но най-хубавото е, че можете лесно да си ги отгледате у дома, отколкото да ги купувате като добавка.  Друго важно преимущество е фактът, че не е нужно да ги готвите. Те се ядат сурови, обикновено като допълнение към салата или смути. Освен че защитава от токсичните замърсяващи вещества гликорафанинът защитава и от рак.

 

Вижте полезните вещества в кълновете от броколи, както и в самия зеленчук, за да си дадете сметка колко полезен е този същински суперпродукт.

 

  • Гликорафанинът помага за понижаване на кръвното налягане и подобрява бъбречната функция. Освен това повишава клетъчните ферменти, които защитават от молекулярно увреждане, предизвикано от канцерогенни химикали.
  • Сулфорафанът е метаболит на гликорафанина. Доказано е, че това съединение играе роля в активацията на повече от 200 разични гена. Освен това притежава антидиабетични и противомикробни свойства и убива раковите стволови клетки, което забавя растежа на тумора. В едно изследване се твърди, че три или четири порции броколи на седмица понижават риска от развитие на рак на простатната жлеза с повече от 60 %. Ако човек консумира повече кръстоцветни зеленчуци като броколито, понижава риска от развитие на рак на пикочния мехур при мъжете с цели 50 %. Употребата на броколи три до пет пъти в седмицата понижава риска от развитие на рак на черния дроб и помага за предотвратяване на неалкохолната мастна чернодробна болест.
  • Фенолните съединения, в т.ч. флавоноиди и фенолни киселини, които отстраняват увредените свободни радикали и възпалението, водят до понижаване риска от такива заболяваниоя като астма, диабет 2-ри тип и сърдечно-съдови заболявания.
  • Никотинамид мононуклеотид. Изследвания показват, че с възрастта нашето тяло губи способността да създава това вещество, което се свързва с хроничните възпаления или е резултат от хронично възпаление. Този компонент можем да го получим само от кълнове от броколи, тъй като изследвания показват, че премът на това вещество непосредствено е неефективно.
  • Броколито влияе положително на чревната микофлора. Показва го ново изследване. В този случай дори и приготвено като ястие броколи влияе позитивно на здравето на целия организъм и променя чревната микрофлора към добрата страна.

 

Няколко съвета как да си отгледате по-биодостъпен сулфорафан във вашите кълнове:

 

  1. 1.    Залейте с вода с температура 70 градуса за 10 минути, съветва доктор Ронда Патрик. След това, разбира се, оставете семенцата да покълнат и пораснат. Това ще се случи, както стана ясно по-горе, най-много за 3 дни.
  2. 2.    Забележително чисто ново изследване гласи, че 1 грам калциев хлорид на литър вода за отглеждане на кълнове увеличава метаболизма на гликорафанина и формирането на сулфорафан на 08,6 %. Можете да се възползвате и от този хитър метод за получаване на сулфорафан от кълновете.

 

Най-удобно е да си отгледате кълнове от броколи в буркан. Имайте предвид, че този сорт зеле не обича студеното, затова в студено време или място кълновете няма да порастат равномерно. Но и това не бива да ви плаши. Можете например да увиете буркана и да го изложите на слънце от вътрешната страна на кухненския прозорец.