Back to top medicaltime.bg

Кампания с изложба повишава информираността на българите по отношение на трансплантациитеВ четвъртък (10.19.2019 г.) в парковото пространство до лятно кино НДК в София ще бъде открита изложбата „Да дариш живот“. Експозицията е част от едноименната информационна кампания в подкрепа на донорството, организирана от фармацевтична компания Астелас България в партньорство с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Нов български университет (НБУ) и Българското дружество по нефрология.

 В изложбата са включени общо 26 проекта на студенти от бакалавърска програма „Визуални изкуства“, модул „Плакат и рекламен дизайн“ и модул „Графика и илюстрация“ в НБУ с преподаватели  доц. д-р Калина Христова и асистент Дамян Дамянов.

 След откриването на експозицията събитието ще продължи в литературен клуб „Перото“, където ще бъдат представени актуални данни за трансплантациите у нас.  Според актуалната статистика близо 1200 са българите, които се нуждаят от трансплантация на орган.

Целта на кампанията „Да дариш живот“ е да повиши информираността на обществото по отношение на трансплантациите и да насочи вниманието към ползите от донорството и осъществяването му в България. Според статистиката около 35% от пациентите в списъците на чакащите в Европа умират, докато чакат за орган, 35% от пациентите остават в списъка на чакащите и само 30% са трансплантирани.

От: redmedia.bg