Back to top medicaltime.bg

Как отказът от месо може да навреди на здравето ни?! 

Острите спорове и дискусии между вегани и месояди не спират. Дори се забелязва тенденция все повече хора да отказват месните продукти. А причините са различни – от идеологически като намаляване вредните въздействия върху околната среда и „умиление” към животните, до битови като грижа за собственото здраве и.. недостиг на средства примерно.  

 

Независимо по какви причини хората решават да преминат на вегетарианство или на още по-строгото и ограничаващо веганство, те изпитват недостиг на хранителни вещества, витамини и минерали именно заради диетата без месо.

 

Учените посочват 4 основни елемента, на които трябва да се обърне внимание. Това са витамин В12, желязо, калций и йод. Дефицит от тези вещества понякога изпитват и хранещите се нормално. А какво остава за вегетарианците. Не е достатъчно само да игнорирате месото, трябва да запълните с нещо образувалия се недостиг, обаче често това се пренебрегва.  

 

Витамин В12

Този витамин ни е нужен за кръвотворенето, образуването на ДНК, синтеза на мастните киселини в миелин (същият този миелин, който изолира нервите и се изтощава, т.е. намалява драстично при болестта на Алцхаймер), а също така и някои невромедиатори, необходими за мозъчната функция. Кръвният анализ може да определи дали е в норма или не вашето ниво на витамин В12.

 

Витамин В12 се съдържа в продуктите от животински произход, включително месото, млякото и млечните продукти, но веганите не консумират такива продукти. Растителните (веганските) източници на витамин В12 са някои водорасли и растения, подложени на опасност от бактериално въздействие или замърсени от почвата или насекомите. Този витамин или неговите аналози могат да се открият в някои гъби, водораслите „нори” или верментирали соеви зърна. По-наджедни източници обаче са соевото или бадемовото „мляко” с витамин В или заместители на месото. Кристалният витамин В12, добавян към тези продукти, може да повиши нивото на абсробция на витамин В12 до необходимото ниво.

 

Калций

Калцият е необходим за развитие и поддържане на скелетните кости и се съдържа в зъбите и костите. Този елемент също така е важен за функцията на сърцето, мускулите и нервите. Недостатъчната употреба на калций е свързана с остеопороза или „чупливи кости”. За измерване на костната плътност се използва рентгенов остеоденситометър.

 

Най-богати източници на калций са млякото и млечните продукти. Веганите могат да получат калций от тофу или соева извара, от някои обогатени с калций напитки, а също и различни ядки, семена, бобови продукти и мюсли за закуска. Имайте предвид, че потребността от калций при веганите и вегетарианците може да се повиши заради относително високото съдържание на оксалова киселина в традиционно вегански продукти като спанак, ревен, бобови продукти, а също и заради високото съдържание на фитинова киселина в семената, ядките, зърнените продукти, някои сурови бобови и соеви продукти. Тези две специфични киселини – оксаловата и фитиновата, понижават абсорбцията на калция от храната с цели 10 до 50 %.

 

Йод   

Йодът е необходим на организма ни за изработката на тироксин – хормон на щитовидната жлеза, необходим за нормалния растеж, за регулацията и скоростта на обмяната на веществата. Както и за развитие на централната нервна система.

 

Вашият йоден статус може да бъде определен с редица тестове, включтелно изследване нивото на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта. А също и по размера на щитовидната жлеза или налиие на гуша.

 

Съдържанието на йод в храната зависи от съдържанието на йод в растенията, което от своя страна зависи от съдържанието на йод в почвата. Когато йодното съдържание в почвата е ниско, може да се изисква допълнителен прием. Основни източници на йод са морските продукти, млечните продукти и яйцата. За веганите са важни йодираната сол, хлябът, приготвен с йодирана сол; обогатеното соево или орехово мляко и морските водорасли.

 

Желязо

Желязото е жизнено необходимо за образувануето на хемоглобина – белтъчина в кръвта, която пренася кислорода по целия организъм. То участва в производството на енергия в мускулите, а също така за развитие на мозъка и здравия имунитет. С кръвен анализ може да се определи нивото на желязо в кръвта.

 

Най-много желязо на организма доставят пълнозърнестия булгур от различни зърнени растения, месото, кокошката и рибата. Въпреки че желязото от растителните източници по-трудно може да проникне в организма, неговото усвояване може да се увеличи ако добавяте лимонов сок, както и от други, богати на витамин С зеленчуци и плодове.  

 

Важно е да знаете, че някои хранителни компоненти пречат на усвояването на желязото. Сред тях са калцият, цинкът и фитатите (фитиновата киселина) в бобовите продукти,ориза и другите зърнени продукти, а също и някои полифеноли и растителни белтъчини.  

 

Освен изброените вещества, веганите трябва следят за нивото на витамин D, мастните киселини омега-3 и белтъчините. Желателно е периодично да се изследвате, за да сте наясно дали вашият организъм получава необходимите хранителни вещества. Като цяло може да се окаже, че вегетарианството свъсем не е безобиден експеримент върху оргаизма ако подхождате към него без необходимото медицинско наблюдение.