Back to top medicaltime.bg

История на Световния ден на щитовидната жлеза 

По време на АГМ преди конгреса на ЕТА в Лайпциг, Германия, през септември 2007 г. членовете на Международната федерация на щитовидната жлеза решиха да създадат „Световен ден на щитовидната жлеза“. Те избират датата 25 май (където в някои скандинавски страни вече има национален ден за опознаване на щитовидната жлеза). По време на конгреса на ЕТА те поставиха малко плакат на щанда си: “ 25 май е Световен ден на щитовидната жлеза ”. Скоро след това създадохме логото и решихме, че първото WTD ще бъде отбелязано през 2008 г.

Също така беше решено да се изпрати заявление до ООН, за да може 25 май да бъде включен в списъка на „световни… дни“ - но като TFI на тази дата не е имало самостоятелна организация, само подгрупа на TFC в Канада, това искане не бе прието.

Така че, TFI никога не е организирала официално този “свят на щитовидната жлеза” като световно събитие - но различни организации-членки имат събития на тази дата по целия свят. Също така е приет и от професионална организация по ендокринология.

В своя бюлетин, публикуван през март 2008 г., ЕТА обяви първия „Европейски ден на щитовидната жлеза” на 25 май 2008 г.

В същото време датата на 25 май празнува създаването на ЕТА (създаден на 25 май 1965 г., който отбеляза своята 40-та годишнина на 25 май 2005 г.).

„Европейски ден на щитовидната жлеза - 25 май

25 май е замислен като годишнина на Европейската асоциация за щитовидната жлеза, основана в Рим, 25 май 1965 г., а през 2005 г. ЕТА отбеляза на юбилейна среща в Атина, 40 години върхови постижения в клиничните и експериментални изследвания. 

Затова предлагаме определянето на 25 май като Европейски ден на щитовидната жлеза в контекста на редица международни усилия за прилагане на Световния ден на щитовидната жлеза. 

Ние силно насърчаваме всички национални и регионални групи на щитовидната жлеза и мрежи в Европа да организират срещи на 25 май с обществеността, пациентите и медиите, за да привлекат вниманието към проблемите, свързани с щитовидната жлеза и да повишат видимостта на ЕТА.

- Съвет по обществени въпроси на ЕТА, март 2008 г.

През 2009 г. ETA създаде специално лого

Логото на Европейския ден на щитовидната жлеза - 25 май 

По повод Европейския ден на щитовидната жлеза, Съветът за връзки с обществеността на ЕТА изготви в Атина лого с цел повишаване на видимостта и искане за активно участие на всички, които участват в клиничната и експерименталната тироидология, сигурни в тяхната продължителна ангажираност и посвещение на всички наши пациенти с щитовидната жлеза. 

Искрено се надяваме, че логото е по ваш вкус и ще се надяваме, че това ще ни донесе допълнително вдъхновение за честването на този специален ден, който, надявам се, ще стимулира още повече политическия и обществения интерес към болестта на щитовидната жлеза, най-често срещаната ендокринна болест в света едновременно с това насърчава ЕТА. 

Leonidas Duntas, от името на Съвета по обществени въпроси

След това ETA и ATA решиха да назоват събитието на “Световен ден на щитовидната жлеза”, вместо на “Европейски ден на щитовидната жлеза”.

Изявление за пресата ATA, 2010 г . :

“Newswise - Американската асоциация на щитовидната жлеза, в сътрудничество със сестринските асоциации по целия свят, подкрепя Световния ден на щитовидната жлеза, 25 май 2010 г., като отбелязва, че това е ден за повишаване на информираността и разбирането за здравето на щитовидната жлеза и напредъка в лечението на заболяванията на щитовидната жлеза. 
Световният ден на щитовидната жлеза е създаден през 2008 г. като част от кампания, водена от Европейската асоциация на щитовидната жлеза (www.eurothyroid.com) и Американската асоциация на щитовидната жлеза (www.thyroid.org), за да се подчертае разпространението на заболяванията на щитовидната жлеза, за да се съсредоточи върху спешната нужда. необходимостта от програми за образование и превенция и за повишаване на осведомеността за новите условия на лечение. “

Изявление за пресата ATA, 2011 г .:

"ЗА СВЕТОВНАТА щитовидната ДЕН 
(съобщение за пресата от Американската асоциация на щитовидната жлеза) - Най-  Американската асоциация на щитовидната жлеза , в сътрудничество с сестра международни щитовидната жлеза общества, на  Европейския щитовидната асоциация , в Азия и Океания Асоциацията на щитовидната жлеза и  щитовидната общество латиноамериканската  признава четвърто годишните Световен ден на щитовидната жлеза, 25 май 2011 г. 

Създаден през 2008 г., Световният ден на щитовидната жлеза изтъква пет основни цели за:
Повишаване на осведомеността за здравето на щитовидната жлеза,
Поощряване на разбирането на постигнатия напредък в лечението на заболяванията на щитовидната жлеза,
Подчертаване на разпространението на заболяванията на щитовидната жлеза,
Фокусиране върху спешната нужда от програми за образование и превенция и
Разширяване на осведомеността за новите условия на лечение. "

Изявление за пресата на ЕТА, изявление за пресата през 2010 г. 

, 2011 г.

В прессъобщенията на ЕТА се споменава Международната седмица за осведоменост на щитовидната жлеза, създадена от TFI.

През 2008 г. TFI започна да обсъжда с Merck-Serono, създаването на цяла „Международна седмица за осведоменост на щитовидната жлеза” - беше решено това да стане през май, по време на седмицата, посветена на Световния ден на щитовидната жлеза. Това стана ясно по време на пресконференция на 11-ия Европейски конгрес по ендокринология в Истанбул през април 2009 г.

Първата Международна седмица за осведоменост на щитовидната жлеза се състоя през май 2009 г. (25—31).

Създаден е уебсайт www.thyroidweek.org - всяка година се поставя специален проблем с щитовидната жлеза (през 2010 г. „Бременност / деца“, през 2011 г. „Нодули и гуша“), с възможност за сваляне на брошури, плакати, видеоклипове и др. всички документи остават видими на уебсайта (актуализират се всяка година).

Кампанията е одобрена от Европейската асоциация на щитовидната жлеза (ETA), Американската асоциация на щитовидната жлеза (ATA), Латиноамериканското общество за щитовидната жлеза (LATS), Асоциацията на щитовидната жлеза в Азия и Океания (AOTA), Китайското дружество по ендокринология (CSE) и Китайското общество за ядрена медицина (CSNM).


От: thyroid-fed.org