Back to top medicaltime.bg

Имунотерапията помага на някои онкоболни в последен стадий от заболяването! 

Новият клас имуноонкологични препарати доказаха своята ефективност и започнаха да се използват официално при вече 14 вида тумори

 

твърди руският онколог, професор Николай Жуков.

 

Отдавна е известно, обяснява специалистът, че туморите са способни да избегнат имунния „надзор”, продължавайки да живеят и да се размножават в организма на болния, независимо от наличието на техните потенциални мишени за имунна атака (туморнитe антигени). Учените са предполагали, че туморите по някакъв начин успяват да излъжат имунитета, който се справя чудесно с всякакви външни агресори – бактерии, вируси, чужди тъкани. Но същият този имунитет не забелязва растящия тумор. Механизмът на тази „маскировка” доскоро беше неизвестен и то дълги години, през които всички опити на лекарите „да разбудят” противотуморния имунитет, си оставаха неуспешни.

 

Именно откриването на този механизъм и последващото създаване на нови препарати, може да се нарече революция в лечението на рака. Както знаете, през 2018-та година беше присъдена Нобелова награда по медицина и физиология точно по този повод. „Препаратите, създадени в резултат на това откритие, успяват да извършат практически невъзможното – да предоставят на някои хора шанса за продължителен контрол върху тумора, а в редица случаи – и пълно излекуване. И то относно заболявания, които доскоро се приемаха за абсолютно фатални, неминуемо водещи до смърт”. - разказва професор Николай Жуков. По думите на онколога, тези препарати сега се използват за имунотерапия при хора с отдалечени метастази, т.е., когато болестта е достигнала вече четвърти стадий. И за краткия период от момента на първото им появяване досега, те доказаха своята ефективност и започнаха да се използват официално в нашия свят при вече 14 вида тумори.

 

Новият клас препарати показаха своята ефективност най-напред при меланома. „Преди тяхното появяване болните с метастази от меланом живееха по-малко от година, а ние практически нищо не можехме да им предложим дори в качеството на лечение, освен някакво незначително, минимално удължаване на живота. Но още първите изпитания на новите имуноонкологични препарати показаха, че те са в състояние не просто временно да потиснат тумора. Съгласно публикуваните данни, без допълнителна поддържаща терапия всеки пети пациент, получаващ такова лечение в рамките на тези първи изпитания, е жив без признаци на болест вече седем-осем години и повече. С оглед на това какво „поведение” е имал туморът до появяването на имунотерапия, по-скоро за тези пациенти може да се каже, че са излекуване. Ето така научното откритие, удостоено с Нобелова награда, подари на някои пациенти с по-рано сто процента неизличимо заболяване, шанс за излекуване”, - обяснява специалистът.

 

Безусловно, тези препарати имат своите странични ефекти. Тъй като те „разтоварват, освобождават” имунната система, тя може да атакува не само тумора, но и здрави органи и тъкани. Така в редица случаи предизвиква автоимунно увреждане например на шитовидната  жлеза, на хипофизата, на кожата, на черния дроб, на червата. „По принцип, препаратите от новия клас са контролируеми, в много случаи медицината може да се бори успешно с техните странични ефекти – това е съизмерима отплата за вероятността да се избегне неминуемата смърт от рака”, - пояснява експертът.

 

Имайте предвид, че имунотерапията помага далеч не на всички, а само на тези, които успеят да „задействат” имунитета си, заставяйки го да атакува тумора. Голям процент пациенти, в зависимост от диагнозата, успяват да получат продължителен ефект. По думите на проф. Жуков, едва ли ще се случи да се открие универсално средство за всички типове човешки тумори, някакъв „златен куршум”. Но това, че новите имунните препарати са съществена крачка в излекуването макар и на част от болните, това вече е очевидно.

 

Защо новите имунни препарати не успяват да задействат имунитета при всички раковоболни?           

 

„Всички ние сме различни. И туморите, които развиваме, също се различават. Произходът на туморите при всички е различен, организмът също реагира по различен начин на заболяването. Защо например някои хора имат алергия към ядки, а други нямат? Някои развиват автоимунни заболявания, а други не развиват? Това е нещо като да сме произлезли от едни и същи предци”, - отговаря ученият. За щастие, сега вече се появяват методи за изследване, позволяващи да се подскаже за кого имунотерапията ще бъде ефективна, а за кого няма да е полезна и ще необходимо за тях да се търсят други подходи.

 

Какво представляват сами по себе си тези нови препарати?

 

Това са изкуствено създадени в лабораториите белтъчини-антитела, приличащи на тези, с помощта на които нашият организъм се защитава от патогените. Антителято винаги е специфично, т.е., то действа върху строго определена мишена. В дадения случай целта са молекулите, които потискат имунната защита на организма против тумора. Когато под въздействието на антителата, вливани вътревенозно в организма на болния, „задръжката, спирачката” е премахната, защитата на организма сработва сама.