Back to top medicaltime.bg

Енергийните напитки увреждат сърдечната фукция?
 

Сладките енергийни напипки с кофеин не губят своята популярност, те се консумират толкова масово, както и в началото. През това време обаче продължава да нараства списъкът с рискове за здравето, свързани с тези стимулатори. Вече има сведения за известен брой смъртни случаи заради употреба на енергийни напитки. А една конкретна марка от тях беше вече спряна от продажба, защото мъже, които са я консумирали, изпитвали опасно продължителна ерекция.

 

Но все пак основните рискове са свързани със сърдечната функция. Ново изследване, публикувано в журнала на Американската кардиологична асоциация показало, че употребата дори на една бутилка, на едно кенче енергийна напитка, може напълно да изкара от релси сърдечния ритъм, както и да предизвика силно сърцебиене.

 

Ето какво демонстрира едно от последните изследвания. Иследователите давали на 34 човека по 0,9 литра от една от двете най-разпространени и популярни енергийни напитки (условно ще ги наречем А и В), както и плацебо. След това им извършвали кардиокраза за запис и отчитане на сърдечната активност. Записите се извършвали на всеки 30 минути в продължение на четири часа след прием на напитката. Резултатите от изследването показали следното: станало ясно, че употребата на енергийни напитки довело до увеличаване на т.нар. интервал QT, което означава периодът от време, през което сърдечните камери се наълват между отделните сърдечни удари. Или още по-просто казано – синдром на удължения QT интервал. Средно, въпросният интервал QT при тези, които са приемали от енергийните напитки, бил със 6 до 7,7 милисекунди по-дълъг, отколкото при онези, които приемали плацебо. И тези показатели се запазвали дори четири час след приема на напитката. Имайте предвид, че нередовният интервал QT е прекалено опасен, защото може да доведе до аритмия или други потенциално смъртно опасни сърдечни заболявания.

 

Въпреки получените резултати обаче, които явно свидетелстват за това, че енергийните напитки нарушават сърдечната функция за няколко часа, авторите на изследването не могат да обяснят защо се случва така. Двете напитки, използвани в изследването, съдържали от 304 до 320 милиграма кофеин на 0,9 литра течност. А предишни изследвания показват, че дози под 400мг не предизвикват каквито и да е електрокардиографични изменения.

 

Съгласно етикета, напитките съдържат също така таурин и витамини от групата В. Тауринът е органична аминокиселина, която по естествен начин се синтезира в организма. И, както било установено, притежава антиаритмични свойства. Витамин В също се счита за безопасен. Не е известно обаче как тези два различни ингредиента влияят на организма в комбинация. Или пък причината въобще не е в тяхната комбинация, а в още нещо. Този въпрос предстои да бъде изяснен.