Back to top medicaltime.bg

Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводствоНа 21 ноември, вторник, от 11.00 часа,
ще се състои пресконференция на
браншови организации от селскостопанския сектор
на тема:
„Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство“.
От поставените от браншовите организации преди месец искания за подобряване на ситуацията в сектора не е изпълнено нищо. Издръжката става непосилна и за най-стабилните икономически ферми. Цифрите ясно показват унищожаването на сектор говедовъдство: приходите от крава годишно са в размер на 5 000 лв., а разходите са двойно по-високи - 10 000 лв. Само за 10 месеца са отпаднали 48 кравеферми и съответно преработката на мляко за последните четири месеца е спаднала с 13 000 тона.
Представяне на искания за финансово подпомагане, което на този етап да позволи на фермите да оцеляват, докато се изготвят оздравителни и перспективни планове. Същевременно през настоящата година нашите фермери получават 30% по ниско подпомагане в сравнение с периода до 2023 г.
Това унищожаване на говедовъдството и зеленчукопроизводството означава дефицит на млечни продукти и зеленчуци, вдигане на цените им и ограничаване консумацията на мляко и зеленчуци от децата и възрастните хора.
По време на пресконференцията ще бъдат представени конкретни искания от бранша за оцеляването на млечното животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство в България.
Участници:

• Бойко Синапов - Обединени български животновъди (ОБЖ);
• Димитър Зоров - Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ);
• Пенка Христова - Институт на жените фермери;
• Иван Чалъков - Съюз на животновъдите в България;
• Мария Степанчева - Асоциация на биволовъдите в България (АББ);
• Велин Георгиев - Национална асоциация на оранжерийните производител (НАОП).