Back to top medicaltime.bg

ДНК тест COVID-19 Risk, който анализира генетична вариация, свързана с индивидуалния риск при инфекция с COVID-19Някои хора преминават леко през инфекция с COVID-19, докато за други тя може да е изключително тежка и опасна. Част от причините за това са разликите в нашата ДНК, включително и вродената имунна защита, която имаме към респираторни инфекции.

От самото начало на пандемията знаех, че съм в рисковата група – като човек, преминал през онкологично заболяване, и то рак на имунната система, нямах големи очаквания за леко преминаване на инфекция и взимах сериозни мерки, за да се предпазя.

Затова, когато преди малко повече от месец получих възможността да разбера повече за моята вродена имунна защита срещу COVID-19 и генетичната ми предиспозиция към тежко протичане на заболяването, още същата вечер заявих своето ДНК изследване.

Каква е връзката между гена TAS2R38 и развитието на COVID-19 инфекция?

Генът TAS2R38 кодира един от рецепторите за горчив вкус, които се намират в клетките на дихателната система и частично определят вродената имунна реакция и предразположеността към инфекции на горните дихателни пътища.

Влиянието на гена TAS2R38 е идентифицирано съвсем наскоро в рамките на проучване сред близо 2 000 човека, от които 266 с положителен резултат за вируса SARS-CoV-2, отговорен за COVID-19 пандемията.

Изводите от проучването сочат, че:

  • При носителите на варианта GG на гена TAS2R38 се наблюдава 10 пъти по-голям риск да се заразят с COVID-19

  • Продължителността на симптомите при тях е средно 5 пъти по-голяма, отколкото при носителите на вариант CC.

  • При носителите на вариант GG се наблюдава и 4 пъти по-висок риск от хоспитализация в сравнение с носителите на вариант GC.

  • Нито един от пациентите, носители на вариант CC, не е бил приет в болница.

  • Умерен е рискът, установен за носителите на варианта GC на гена.

 
 

 

Моите ДНК резултати

Оказа се, че аз самата съм сред носителите на варианта GG на гена TAS2R38 и според проучването съм изложена на значително по-висок риск от заразяване с COVID-19 и по-тежко протичане на болестта. Когато разбрах това, взех решение, че в никакъв случай не бих поемала рискове. Този резултат, заедно със здравната ми история вече показват достатъчно ясна картина, че опасността за мен би била голяма.

Направих допълнителни промени в начина си на живот и това ми носи психологически комфорт, който смятам за изключително важен в ситуацията, в която се намираме.

Вярвам, че най-доброто, което можем да направим за себе си и близките си в условията на пандемия, е да се информираме и да вземем нужните мерки, с които да повишим нивото на превенция. Затова за мен беше изключително важно да помогна на хората, които имат желание да разберат за своята предиспозиция спрямо този ген, да получат бърз и лесен достъп до изследването.

Защо да се изследваш?

Най-новото попълнение към каталога ни от ДНК тестове е COVID-19 Risk. То е разработено на база на данните от проучването, което установява връзка между вариацията на гена TAS2R38 и индивидуалния риск от заразяване и настъпване на усложнения при протичането на коронавирусна инфекция.

Резултатите от изследването на гена TAS2R38 ще ти помогнат да вземеш още по-информирани решения:

  • Допълнителен ориентир за вродената ти имунна защита и индивидуалния ти риск от COVID-19;

  • Ще можеш да прецениш какви допълнителни медицински и превантивни мерки да приложиш, съобразени с генетичните ти предразположения;

  • Ще можеш да прецениш дали да работиш от вкъщи или от офиса в случаите, в които имаш възможност за такъв избор;

  • Да избереш на кои социални събития и на кои срещи ще присъстваш на живо;

  • По-голяма решителност в грижата за твоето здраве – да установиш дали имаш дефицит на микронутриенти и да вземеш мерки за набавянето им, да направиш значими промени в ритъма си на живот, храненето, движението и много други.