Back to top medicaltime.bg

Български иновации срещу Ковид-19: Дентални лазери в помощ на стоматолозите
Хайкад Инфотех, българският партньор на световния софтуерен лидер Дасо Системс /DassaultSystemes/, представя дейността на български компании, които са създали иновативни технологии, с помощта на предоставените им софтуерни решения. Тези иновации могат да помогнат да продължим да работим, живеем и да се лекуваме нормално в условията на коронавирусаCOVID-19.

Пандемията поставя пред зъболекарското съсловие много остро въпроса, как да се продължи лечението на пациентите, без да рискува тяхното и на стоматолозите здраве.  От какво се пораждат рисковете:

- аерозоли пренасящи вируси,

- предизвикано кървене по време на лечение и последващо заразяване на повърхности,

- използване на много помощни средства и инструменти,

- продължителен, близък контакт между пациент, стоматолог и помощен персонал

Решението- използване на дентални лазери, предлагани от българската компания „Оптика Лазер“. Фирмата, която е с над 30-годишна успешна история, произвежда специализирана стоматологична медицинска апаратура на световно ниво. Всички нейни продуктиса разработени в сътрудничество с известни експерти в областта на медицината и стоматологията и са преминали през серия от дълги клинични изпитания.

Лечението с дентални лазери от години е наложено в световната практика, макар и разпространено главно в кръговете на стоматолози с подходяща квалификация. Освен изключителните медицински резултати, използването на денталните лазери дава следните предимства;

  1. Намалява необходимостта от използване на медикаменти и различни инструменти
  2. Ограничава формирането на аерозоли
  3. Съкращава времето на непосредствен интензивен контакт с пациента до 15 –  20 секунди на джоб(разстоянието между венеца и зъба).

За много стоматологични кабинети денталните лазери на българската компания „Оптика Лазер“ще дадат шанса да продължат лечението на своите пациенти при изключително ограничен риск от заразяване с Ковид-19.