Back to top medicaltime.bg

България – най-старателно пазената в тайна европейска държава

ТИЗ е готова за милиарден инвеститор, посочи инж. Панчев пред немски журналистБългария е „най-старателно пазената в тайна европейска държава!“. С тези думи инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, най-големият индустриален парк в Източна Европа, посрещна немски журналист. Всъщност той цитира написаната констатация от Йост Хелмс /Joost Helms/, нидерландският партньор на ТИЗ.

„Изключително съм признателен на г-жа Мариета Григорова, управител на Гебрюдер Вайс България, за възможността да ви разкрием поне малка част от тази тайна – да ви покажем доброто лице на страната ни“, допълни инж. Панчев.

Миналата седмица, по покана на Гебрюдер Вайс, журналист от „Ханделсблат“ /Handelsblatt/ - едно от най-престижните бизнес издания в Германия, Австрия и Швейцария, посети ТИЗ и Пловдив. Gebrüder Weiss със седалище в австрийската провинция Форарлберг е глобален доставчик на логистични услуги и оперира вече 30 години със собствени локации в България. Историята на семейния бизнес започва преди повече от 500 години.  Днес около 8400 служители в 180 локации на компанията предлагат персонализирани услуги за транспорт и съхранение на стоки и генерират приходи от 3 млрд. евро.

Клиентите на Гебрюдер Вайс са множество компании в ТИЗ. Благодарение на панорамната гледка от TEZ Event Center, представителят на „Ханделсблат“  имаше възможност да види някои от заводите, както и новоизграждащите се логистични и промишлени сгради в индустриална зона Марица, част от ТИЗ. „Тези нови инвестиции са за над половин милиард евро, при това само в тази наша подзона“, конкретизира мащаба инж. Панчев. Немският журналист беше силно впечатлен от успешното развитие на ТИЗ, от кратките, непостижими в повечето европейски страни срокове, в които се изпълняват обектите.

„В момента обособяваме 10 000 дка територия за най-големия индустриален парк в България, част от ТИЗ, който със сигурност ще привлече първата милиардна инвестиция в страната“, подчерта инж. Панчев. Той каза още, че логистиката се увеличава. Причините са инфраструктурата, географското положение и растящото производство в различните сектори на икономиката. Инвеститорският интерес към зоната се инспирира и от факта, че ТИЗ е първият в Европа въглеродно неутрален индустриален парк, както и поради световната тенденция за скъсяване на веригата на доставки. „В момента водим преговори с китайски инвеститор, на който един от първите въпроси беше какъв процент зелена енергия ще може да ползва“, посочи инж. Панчев.

3 милиарда евро инвестиции за 25 години е привлякла ТИЗ в своите 5 подзони, чрез които са открити 45 000 работни места, припомни накратко фактите Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“. Тя сподели и своето мнение, че в света надали има друг такъв пример – двама визионери като инж. Панчев и неговият съдружник инж. Валентин Кънчев с подкрепата на малък екип да привлекат над 200 фирми да инвестират на едно място. Формулата на успеха съдържа и постоянство, и работата заедно на бизнеса с 9-те общини, върху чиито територии се развива ТИЗ, и всички държавни и местни институции. А и изграждане на социална инфраструктура – общежития, медицински център, обучителен център, детски център, подкрепа на професионалното образование.

В срещата с немския журналист взе участие и д-р Мариана Чолакова, почетният консул на Федерална република Германия в Пловдив и представител на Германо-Българската индустриално-търговска камара, която обобщи защо Пловдив е привлекателна не само инвестиционна, а и културна, археологическа и развлекателна дестинация.

На снимката: /отляво-надясно/ От екипа на ТИЗ: Мартин Панчев, Катя Стайкова и инж. Пламен Панчев, Кристоф Шлаутман /Christoph Schlautmann/ от Handelsblatt, Мариета Григорова, д-р Мариана Чолакова, Феликс Цимерман /Felix Zimmermann/ от Medienbuero am Reichstag и Пролет Белова от Гебрюдер Вайс България