Back to top medicaltime.bg

Арсеникът лекува рак на кръвта?Отровата е подмолен убиец, ефективен в миниатюрни количества, често неоткриваеми. Това е коварството на подправената с арсеник чаша вино. Фаталното привличане на отровната ябълка на Снежанка или на японската рулетка, практикувана от ядящите риба фугу. Без отрова злодеите в пиесите и филмите биха били значително по-безинтересни. Лаерций използвал намазан с отрова меч, за да убие Хамлет, а в „Лоша слава" на Хичкок майката на Клод Рейнс през целия филм капе отрова в питиетата на Ингрид Бергман.

 

Би могло да се каже, че токсиколозите изследват вещества, които предизвикват смърт. Но токсикологията е свързана и с живота. Което може да убива, може и да лекува. Отровата е в дозата. Токсикологията и фармакологията са тясно свързани, неделими - двойственост от типа Джекил - Хайд.

Например арсеникът - отровата на кралете и кралят на отровата

 

Арсеникът използва определени пътища в клетките, свързва се с протеините и създава молекулярен хаос. Малки количества, приемани дълго време, предизвикват слабост, объркване, парализа. Вземете по-малко от 5 грама наведнъж и ще последват класическите признаци на остро отравяне с арсеник - гадене, повръщане, диария, ниско кръвно налягане, а после - смърт. Тъй като е безцветен, без вкус и мирис, арсеникът е бил отровата, избрана от Борджиите - италианската ренесансова фамилия, усъвършенствала се в изкусните убийства. Арсеникът - poudre de succession (прахът на наследяването) е помогнал на амбициозни принцове да си подсигурят трона. Давана в малки количества на дойка, отровата може да се отдели в млякото и да убие невръстните съперници.

От смъртта към живота - през V в. пр.Хр. Хипократ използвал арсеник за лечение на язви. Той бил съставка и в разтвора на Фаулър, създаден през 1786 г. и използван в продължение на над 150 години за лечение на всичко - от астма до рак. През 1910 г. едно арсениково съединение се превърнало в първото ефективно лекарство срещу сифилис (което по-късно било заменено с пеницилин). През 1890 г. Уилям Ослър - основателят на съвременното медицинско образование - обявил арсеника за най-доброто лекарство срещу левкемия и днес той си остава ефективен химиотерапевтичен агент за острите форми на болестта.

 

Тогава какво е арсеникът - отрова или лекарство?

 

Китайски учени са демонстрирали как арсеникът може да унищожава злокачествените клетки на левкемия (APL) като атакува специфичен протеин,  подхранващ раковите клетки, съобщава Ройтерс.

Изследването, публикувано в Science, разкрива, че арсеникът влияе директно върху протеините и за разлика от химиотерапията има съвсем малки странични ефекти (косата не се губи ине се потиска функцията на костния мозък).

Арсеникът е токсичен, но от векове се използва в Китай, въпреки двойнствената му сила - като отрова и като лек. Учените  успели с помощта на съвременните технологии да разкрият една от мистериите на китайската медицина. 

Според предишни данни повече от 90% от пациентите с рак на кръвта и костния мозък в Китай са живели поне 5 години без рецидив, заради употребата на арсеник при лечението им.

Комбинирането на стари и изпитани методи със съвременни техники може да доведе до успешното лечение на различни видове злокачествени заболявания, допълват учените.