Back to top medicaltime.bg

Употребата на някои храни може да задълбочи психични и физически проблеми!

Тест за хранителна нетолерантностОтдавна е известно, че употребата на някои храни може да задълбочи психични и физически проблеми при податливи хора. Още по-осезаемо е това в днешно време, когато е изключително голямо разнообразието от предлагани от многобройните производители храни.

Последните разработки на британски учени в тази насока са към откриване на специфични хранителни антитела, идентифициращи хранителната нетолерантност. Около 2% от хората в световен мащаб страдат от хранителни алергии, а 45% са предразположени  към симптомите на хранителна нетолерантност. Това са прояви на различни органи и системи в организма, които се изявяват по-късно /до дни/ след прием на определени храни и е много трудно да се установи точно коя храна е „виновна“ за симптомите.

Най-общо хранителната нетолерантност е неподходящ имунен отговор към определена храна. Резултат от такъв отговор могат да бъдат дисбиози, чревни инфекции, кандидози… Производството на такива антитела е оръжието на организма срещу субстанциите, които го атакуват.

 

Благодарение на теста, д-р Пакерова от Хил клиник ще определи към кои храни точно вашият организъм има непоносимост. 

В нормално състояние, антителата се комбинират с протеини и така се елиминират от имунната система. Ако последната е претоварена, тези комплекси се натрупват на места, от където предизвикват определени симптоми:

 • дихателна система: ринити, синуити, астма
 • стомашно-чревен тракт: повръщане, коремно подуване, колити, проблеми в контрола на телесното тегло
 • централна нервна система: главоболие, депресии, хиперактивност
 • дерматология: екземи , атопични дерматити.

Тестът за хранителна нетолерантност е кръвен тест, чрез който се идентифицират хранителни продукти, към които организмът проявява нетолерантност. Нетолерантност е, може би, най-точното определение, поради спецификата на резултатите.

Това е тестът, който няма да ви отговори на въпроса „Аз алергичен ли съм към тази храна?“, но ще насочи вниманието ви към състояния, които, на пръв поглед, нямат връзка с храненето .

В основата на изследването са образуващите се антитела от клас IgG (група антитела, отговарящи за определен тип имунна реакция), които се появяват като маркери за непоносимост към изброените хранителни групи.

 

Резултатите от теста не поставят диагноза, но могат да се използват като допълнение при провеждане на лечение или само като указание за ограничения в употребата на определени хранителни групи. Като най-удачна се счита употребата му при състояния с нарушен метаболизъм, при които правилната хранителна диета е ключов фактор в борбата с наднорменото тегло.

 

За провеждането на теста не се поставят възрастови ограничения! Не е нужна предварителна подготовка. Необходими са само няколко микролитра кръв, взета след убождане на пръст. Резултатът е готов в рамките на 45-50 мин. И това е и едно от предимствата на теста, заедно с надеждните резултати и богатия списък от изследвани хранителни групи.

food-pyramid

Направих теста. Какво да направя след това?

 • разберете какво означават резултатите
 • обмислете вашата диета
 • консултирайте се със специалист-диетолог
 • проследете промените в симптомите, които имате
 • помислете отново за въвеждане на някои от маркираните храни

Как да се използват получените резултати?

Тестът показва позитивни реакции (в ями, оцветени в син цвят), което означава повишена реакция на антитела към дадена храна/ групи храни. Реакцията може да бъде мека, умерено силна или силна. Препоръчително е елиминирането на храните за не по-малко от 3 месеца. Ако има много положителни резултати, премахването на храните  изведнъж може да бъде сериозно предизвикателство. Затова може да се направи следното:

 • да се избягват храните с умерена и силна реакция
 • да се редуват храните с умерена: една такава храна веднъж на 4 дни

АКО ИМАТЕ НУЖДА ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ ДА НИ ПОТЪРСИТЕ НА 02/439 31 31.

Oтдавна е известно, че употребата на някои храни може да задълбочи психични и физически проблеми при податливи хора.