Back to top medicaltime.bg

Симптоми на рака на дебелото червоРакът на дебелото черво е третият най-разпространен рак в глобален аспект. Над 1 милион хора по света са диагностицирани с тежката болест, а още половин милион са недиагностицирани. Ракът на дебелото черво се характеризира с развиване на туморни израстъци, които стопират естествените функции на храносмилателната система. Има 4 различни стадия на развитие на болестта и колкото по-рано се диагностицира, толкова по-големи шансове има за лечение. Затова е по-добре да вземем превантивни мерки и да предпазваме дебелото черво чрез редовно прочистване, консумация на здравословна храна комбинирана с хранителни добавки, както и честа физическа активност.

 

  МОЩНА ФОРМУЛА, която подпомага имунната система на организма по време на химио- и лъчетерапия

 

 

Ракът на дебелото черво е третата най-разпространена причина за смърт, свързана със злокачествените заболявания. През 2018 година се очаква над 1 095 520 нови диагнози да се появят в глобален аспект. Статистиката показва, че всяка година процентът на заболяванията се покачва с големи и бързи темпове. Въпреки че медицината и диагностицирането на рака на дебело черво са напреднали, едно от най-добрите решения е превенцията! Предпазването на дебелото черво е изключително добро решение, което ще повлияе здравословното Ви състояние за цял живот.

 

Какво представлява ракът на дебелото черво?

Дебелото черво е мястото, от където тялото извлича водата и полезните нутриенти, заради това е изключително важно за целия организъм. В дебелото черво също така се отделят и отпадъците, които продължават към ректума, за да бъдат изхвърлени от организма през ануса. Ракът на дебелото черво се проявява, когато се наблюдава изчерпване на клетъчния растеж в дебелото черво, а вместо това има полипи и туморни израствания.

 

Симптоми

Често се случва да няма симптоми в най-ранните етапи на развитие на рака, тъй като по-често признаците на болестта се развиват с напредването на рака.

 

Симптомите са:

✔диария или запек;

✔промени в консистенцията на изпражненията;

✔ректално кървене или кръв в изпражненията;

✔коремна болка, спазми, подуване на корема;

✔болка по време на движенията на червата;

✔слабост и умора;

✔необяснима загуба на тегло;

✔синдром на раздразнените черва;

✔желязодефицитна анемия.

  ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА И ПРИ РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПРЕПОРЪЧВАТ мощната формула на ИМЮН МОДУЛАТОР

 

Превенция

Ако е диагностициран колоректален рак в етап I има 92 % шанс за успешно лечение, то на етап IV - процентът е 11. Точно заради тази тежка прогноза, лекарите и специалистите препоръчват годишен скрининг тест за лица над 50 години, както и за тези с колит или други стомашно-чревни заболявания. Скринингови тестове включват различни видове изследвания като колоноскопията и фекалните тестове са най-разпространени. Тези тестове е хубаво да се правят веднъж годишно, може и до две години, ако човек е здрав и показателите му са в норма.

Разбира се, има и стандартни превантивни мерки срещу рак на дебелото черво и те  включват:

✔поддържане на здравословно тегло;

✔физическа активност;

✔консумирайки много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни;

✔намаляване на наситените мазнини и приема на червено месо;

✔ограничаване на консумацията на алкохол и пушенето.