Back to top medicaltime.bg

Пробиотикът Пролактон Форте: моето хапче здраве!

Защо са важни пробиотиците? (pro – за и biotic – отнасящ се до живота) 

Използването на пробиотици под формата на ферментирали храни датира от хилядолетия. Още в древността хората съхраняватмляко, плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, месо и риба посредством осоляване или ферментация. Ферментирането подобрявало вкуса, правело храните по-лесно усвоими и ги съхранявало за по-дълъг период във времената, когато нямало хладилници. Много народи по света все още използват продукти,обработени по този начин, а някои от тези продукти са изключително популярни и днес - кисело мляко, кефир, кисело зеле, маслини, кумис, ферментирала риба в Скандинавия и др.

Традиционно познатите пробиотици, от които се правят и повечето пробиотични добавки, съдържат млечно-кисели бактерии като Lactobacilli и Bifidobacteria. Млечно-киселите бактерии присъстват естествено в човешката чревна флора и се наричат чревна микрофлора. Основната им функция е да поддържат киселинно-алкалния баланс, необходим за нормалното функциониране на храносмилателните ензими, да предотвратяват растежа на болестотворните (патогенни) бактерии и давлияят върху чревната перисталтика (чревен мотилитет) и имунната система.

Здравословният баланс на чревната микрофлора може да бъде нарушен от редица фактори като вирусни и/или бактериални чревни инфекции, лечение с антибиотици, консумация на алкохол. Такива храносмилателни нарушения могат да бъдат и вследствие от начина на живот, включващ неправилно хранене и стрес. Чревният дисбаланс се проявява най-вече като флатуленция (образуване на газове), диария или запек.

Основното количество пробиотици човек приема с храната, като единственият период от живота, когато полезните микроорганизми могат трайно да се заселят в червата е по време на раждането, кърменето и захранването. Полезните бактерии, които приемаме с храната,и то ако се храним достатъчно пълноценно и разнообразно, престояват известно време в тялото и после го напускат. Ето защо е важно редовно, по възможност всеки ден, да приемаме пробиотични храни или да допълваме и компенсираме нуждите си схранителни добавки.

Когато към пробиотика се добави и пребиотик се получава синбиотик.Пребиотиците са захари, които не могат да се разграждат и използват от човешкия организъм, но служат за храна и се усвояват от чревните бактерии. Бактериите се класифицират по род, вид и щам. При избор на пробиотик е от изключителна важност да се приема конкретният според нуждите бактериален щам. Добрите пробиотични продукти отбелязват на етикета щама на съответния вид, докато по-масовите продукти се ограничават само с отбелязването на вида.

 

Пробиотиците се разделят на две основни групи – такива, които се приемат при определен проблем или при прием на антибиотици, и такива, които се приемат за поддържане на добър чревен баланс. Първите се приемат във високи дози и обикновено съдържат по-малко на брой щамове, докато вторите се приемат в по-ниски дози, за по-продължителен период от време и съдържат повече на брой щамове. Обикновено колониите от бактерии се култивират и предлагат в голям брой или т.нар. colony-forming-units (CFUs) от порядъка на милиарди.

Комбинацията на млечно-кисели бактерии с пребиотици е благоприятна за физиологичния баланс на чревната микрофлора, тъй като го възстановява до естественото му състояние. 

Пролактон Форте съдържа живи лиофилизирани млечно-кисели бактерии с добавени пребиотици (фруктоолигозахариди), които регулират и поддържат баланса на чревната микрофлора. Пролактон Форте съдържа научно доказана комбинация от протектирани щамове млечно-кисели бактерии, защитени от стомашните сокове чрез патентован процес на стабилизация (U.S. Patent 6653062), което осигурява стабилност и жизненост на представените щамове.  Една капсула Пролактон Форте съдържа не по-малко от 5 млрд. живи лиофилизирани бактерии от 10 щама. Препоръчителната доза е 2 капсули дневно по време на антибиотично лечение или по 1 капсула дневно за поддържане баланса на чревната микрофлора. Пролактон Форте е подходящ за възрастни и деца над 3 години.

 

Пролактон Гастро съдържа живи лиофилизирани млечно-кисели бактерии с добавени пребиотици (фруктоолигозахариди) и ензимен комплекс от храносмилателни ензими (бромелаин, липаза, амилаза), които регулират и поддържат баланса на чревната микрофлора, спомагат за добро храносмилане при стомашно-чревни неразположения. Ензимите са белтъци, познати в света на биохимията като ускорители на химични реакции. Те правят нещата да се случват по-бързо. Храносмилателните ензими спомагат за по-бързото смилане на макрокомпонентите на храната – мазнини, белтъци и въглехидрати до структурните им единици – мастни киселини и глицерол, аминокиселини и захари. По този начин малкият размер на молекулите на гореизброените мономери им позволява да навлязат през мембраните на клетките в храносмилателната система и да се включат в кръвния поток. Пролактон Гастро съдържа научно доказана комбинация от протектирани щамове млечно-кисели бактерии, защитени от стомашните сокове чрез патентован процес на стабилизация (U.S. Patent 6653062), което осигурява стабилност и жизненост на представените щамове, пребиотик, нужен за поддържане и осигуряване живота на млечно-киселите бактерии, както и комплекс от храносмилателни ензими за по-добро храносмилане.  Една капсула Пролактон Гастро съдържа не по-малко от 2,5 млрд. живи лиофилизирани бактерии от 5 щама. Препоръчителната доза е по 1-2 капсули дневно. Пролактон Гастро е подходящ за възрастни и деца над 3 години. Когато се дава на деца, които не могат да преглътнат капсулата, същата може да се отвори, съдържанието да се изсипе в лъжица и да се смеси с малко течност.

 

 

Производител: Agetis SupplementsLtd., партньор на  Мedochemie Ltd., Limassol, Кипър (EU)

Дистрибутор: „Медофарма“ ЕООД, София, ж.к. „Младост“ 1, бл. 38Б, тел. +359 2 974 37 09