Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Манго срещу рак на гърдата!

Редовната употреба на бадеми, лешници и орехи подобрява преживяемостта при рак на червата с 57 % 

 

Плодовете на тропическото растение манго са ефективно средство за предотвратяване рака на млечната жлеза

 

Ново изследване показва, че употребата на бадеми, орехи, в т.ч. т.нар. американски орехи и лешници намаляват вероятността от смърт при рак на червата. Лешниците пък притежават цял набор преимущества за здравето на стомашно-чревния тракт. Жертвите на коварния рак на червата, които всеки ден употребяват шепа ядки, с 57 % по-рядко са си отивали от този живот по-рано. Освен това бадемовите и ореховите ядки намаляват вероятността от рецидив на рака с цели 42 %. Лешниците, бадемите, орехите, в т.ч. американските орехи се оказали с най-много преимущества. Докато фъстъците и фъстъченото масло не оказвали никакво съществено въздействие на здравето на пациентите. Авторите на изследването съветват болните с рак на червата непременно да включат в ежедневното си меню тези полезни закуски.   

 ИМЮН МОДУЛАТОР, СЪВМЕСТИМ С ЛЪЧЕ И ХИМИОТЕРАПИЯ

Учени от Dana-Farber Cancer Institute в Бостън анализирали здравословното състояние на 936 пациенти, които преминали лечение на трети стадий на рак на червата. Повечето от участниците в експеримента вече преживели и хирургична операция, и химиотерапия. Нито един от туморите не е дал метастази. При такива пациенти вероятността за оцеляване съставлява 70 % през следващите три години. 19 % от всички участници в изследването употребявали по 60 грама ядки на седмица. Резултатите показали, че любителите на орехови, бадемови ядки и лешници с 57 % по-рядко си отивали лот този живот по-рано в сравнение с пациентите, които въобще не са употребявали ядки след приключване на лечението.

 

Изследователите подчертават, че въпреки тези положителни свойства и ефекти от ореховите и бадемовите ядки, болните с рак на червата не трябва да ги смятат за замяна на традиционното лечение. Те са само допълнителен компонент в храната, който влияе върху оцеляването на тези пациенти. Здравословната диета има значение при лечение на много видове рак, а орехите са един от основните компоненти на тази диета. В последно време експертите наблюдават безпрецедентно голям брой млади хора, които са се сблъскали с рак на червата. Това е свързано именно с неправилното хранене и ниската физическа активност.

 НАТУРАЛНА ДЕТОКСИКИРАЩА ФОРМУЛА

Комплексни изследвания показват, че плодове от тропическото растение манго може би ще се превърнат в ефективно средство за предотвратяване рака на млечната жлеза. Автори на въпросното изследване са сътрудници от Тексаския университет. Оказало се, че туморните клетки са чувствителни към действието на полифенолите в този уникален плод. Научните работници изучавали противовъзпалителните свойства на полифенолите, съдържащи се в мангото. Провеждайки редица изпитания върху лабораторни мишки, изследователите установили следното: полифенолите от плодовете манго са способни да понижат интензивността на полиферацията. Това е процесът на разрастване на тъканта вследствие деленето на клетките. Особено осезаемо полифенолните съединения повлиявали именно поразените от рак участъци. 

 

„При концентрация 5 мкг/мл GAE, полифенолите на мангото доведоха до понижаване полиферацията на клетките при рак на млечната жлеза с 90 %. Докато в същото това време полиферацията на образци от неракови клетки съставляваше само 20 %” – съобщават авторите на проекта. 

 

Специалистите препоръчват консумирането на манго не само като вкусен екзотичен продукт, но и като много полезен за здравето плод, предотвратяващ възникването на злокачествени новообразувания в млечната жлеза.