Back to top medicaltime.bg

МИТОВЕ И ИСТИНИ ЗА РАКА, СТАРЕЕНЕТО И ДИЕТИТЕ! 

През 2017-та учените направиха множество многообещаващи открития в областта на медицината. Благодарение на тях пред нас се откриват перспективи за дълголетие, крепко здраве и естествено подмладяване.

 

Постижения в областта на изследванията на рака.

 

През 2017-та година в търсенето на нови стратегии по предотвратяване и лечение на рака бяха направени няколко пробива. Медицинската общност залага много на тези открития, тъй като само в САЩ ежегодно се диагностицират около 1,6 милиона нови случаи на рак като 600 000 човека умират от тази болест.

 

На фона на тази тревожна статистика учените направиха откритие, демонстриращо, че полиовирусът убива раковите клетки и инхибира, т.е., потиска растежна на тумора. За това се съобщава в журнал Sciens Translational Medicine.

 

Другият новооткрит начин за лечение рака се заключава в това, че медиците използват специално разработен метод (CICD). Той атакува раковите клетки, а паралелно с това имунната система унищожава оставащите заразени клетки, които са успели да се отклонят от CICD. Когато този метод бил подложен на тестове в лабораторията върху тумори от колоректален рак, почти всички ракови клетки били убити. 

 

Способността на рака да метастазира, т.е. да се разпространява и в други области на тялото, е основна пречка за лечение на рака. През 2017-та година изследователи получиха нова представа за това как може да се преустанови този процес. Както показва изследването, инжекция с молекула под наименованието HET0016 предотвратява свободното движение на раковите клетки в продължение на 48 часа.

 

И още едно неочаквано откритие през 2017-та година, което изненада приятно не само със своята ефективност от лечението, но и с това, че е евтино. Учените успяха да докажат, че витамин С е 10 пъти по-ефективен в борбата с раковите клетки, отколкото експерименталните препарати.  

 

Откритие относно реверсивното (обратното) стареене.   

 

Изследване, публикувано вBMC Cell Biology показва, че химическите вещества, подобни на ресвератрола (съдържа се в черния шоколад и червеното вино), могат да подмладят старите клетки. Както се оказало, тези компоненти принуждават старите клетки да се делят като по този начин образуват млади клетки. „Когато аз видях резултата, просто дълго време не можех да повярвам в това. Тези стари клетки наистина изглеждаха като клетките на млад човек. Това приличаше на вълшебство”, казва водещият автор на изследването, д-р Ева Латор от Ексетърския университет във Великобритания. 

 

Паралелно с това през юли Медицинският колеж „Албърт Айнщайн” в Ню Йорк проведе изследване, в хода на което било анализирано как стволови клетки от област на мозъка, наречена хипоталамус, играят определя роля в процеса на стареене на човека. Както е известно, с течение на времето работата на мозъчните стволови клетки постепенно се понижава, което влияе на скоростта на останалите процеси, протичащи в организма. Групата изследователи открили, че добавяйки свеж запас стволови клетки към хипоталамуса на мишки, може да се забави процесът на стареене.

 

Холестеролът е полезен

 

Дълго време лекарите бяха убедени, че наситените мазнини запушват артериите и водят до исхемична болест на сърцето. Обаче резултати от изследвания, публикувани в Британския журнал по спортна медицина, показват, че това е заблуда.

 

Изследването, проведено от специалисти от Университета в Кънектикът в Мансфилд показва, че запушените артерии може да са в резултат на функцията на определени бактерии, а не само вследствие мазна храна. Тези бактерии обитават устната кухина на човека, а също така ги има и в червата. 

 

Авторите на изследванията препоръчват най-накрая да забравим страхотиите за вредния холестерол и да се просвети населението като му се обясни за двата типа холестерол – добър и лош. В същото време да се пропагандира холестерол – липопротеини с висока плътност (те се отнасят към добрия холестерол) като средство против инсулт и сърдечни заболявания.  

 

Солта е необходима.

 

Връзката между употребата на сол и високото кръвно налягане също беше поставена под съмнение от учените. Едно от изследванията, представени на Съвещание по експериментална биология през 2017-та година в Чикаго демонстрира, че няма никакви доказателства за това, че диета с ниско съдържание на натрий има преимущества за кръвното налягане в сравнение с хранене с обичайната доза сол.

 

Бяха развенчани някои митове за диетите.

 

В „Ръководство по хранене на американците 2015-2020” се казва, че здравословната балансирана диета трябва да включва в себе си разнообразни плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, обезмаслени млечни продукти, белтъчни продукти, растителни масла като се ограничават наситените и транс-мазнини. А също и да се сведе до минимум захарта. Плюс това, към балансираната диета трябва да се добавят и редовни тренировки.

 

Откритие, направено през 2017-та година от учени от Университета Отаго в Нова Зеландия, потвърждава важността на плодовете и зеленчуците в ежедневното меню на човека. Авторите на изследването доказали, че това подобрява психологичного здраве само за 2 седмици. Участниците-доброволци в изследването увеличили употребата на плодове и зеленчуци средно 3,7 пъти в сравнение с обичайната си дневна норма. И се хранили така в продължение на 2 седмици. След това у тях били засечени значителни подобрения по редица медицински показатели. Авторите отбелязват също така, че „участниците в експеримента демонстрирали подобряване на жизнените сили, мотивацията си и жизнената си активност”.

 

Внимавайте с безглутеновата диета!

 

Хората с целиакия или непоносимост към глутена често се хранят по принципите на безглутеновата диета. Нови изследвания през 2017-та година обаче показват, че диетите с крайно ниско съдържание на глутен могат да окажат нежелателни последствия за организма на човека. В частност, да повишат риска от развитие на диабет 2 тип. Да не говорим, че пациентът се лишава от ползата от пълнозърнести продукти, които, както се счита, намаляват риска от исхемична болест на сърцето. Такива резултати бяха представени на научните сесии на Американската кардиологична асоциация по епидемиология и профилактика/Начин на живот 2017-та.

 

Също така се съобщава, че безглутеновите диети могат да увеличат действието на токсичните метали. Причината е в това, че оризовото брашно, което обикновено се използва в качеството му на заместител на глутена, може да биоакумулира арсен и живак от водата, почвата и торовете. Изследователите открили, че у хората, придържащи се към безглутенова диета, нивото на живак в кръвта е със 70 % по-високо, а нивото на арсен в урината е увеличено почти двойно.

 

За ползата от физическите упражнения.

 

В Ръководството по физическа активност за американците се казва, че най-голяма полза за здравето от физическите упражнения се достига ако човек тренира най-малко 150 минути на седмица.

 

А изследване, проведено от MNT през септември, 2017-та година показва, че тренировки с продължителност 30 минути 5 пъти в седмицата могат да предотвратят една от всеки 12 смърти. А също така един от всеки 20 случая на сърдечно-съдово заболяване, включително сърдечен пристъп, сърдечна недостатъчност и инсулт.

 

Изследвания потвърждават също така, че ходенето в продължение само на 2 часа на седмица е свързано с по-малък риск от смъртност. И може да помогне за предотвратяване на депресията.