Back to top medicaltime.bg

Лютивият червен пипер – ефективно лекарство против рак и редица други сериозни заболявания!

Лекарите възлагат големи надежди на природното лекарствено вещество „капсацин”, което се съдържа в този уникален продукт 

Много неща са изписани за полезните свойства на лютивия червен пипер (чили, кайен) като  неговата „репутацията” сред учени и лекари непрекъснато нараства и се утвърждава. За съжаление, все още не се знае достатъчно за способността на този уникален продукт да се бори с рака, с хемороидите, мигрената, алопецията и други сериозни заболявания. Лютивият му вкус се дължи на високото съдържание на капсацина – природно лекарствено вещество, на което лекарите възлагат големи надежди.

 

Полезните и лечебни свойства на лютивия червен пипер повлияват най-много следните заболявания:

 

  • Лечение на рака. През последните години се появиха много статии и изследвания, в които се обясняват противотуморните свойства на чили-пиперът, а също и на другите лютиви сортове. През 2004 година група учени от Питсбъргския университет в САЩ лекували рак на задстомашната жлеза с капсацин. Да, в лабораторни условия, но опитите се оказали доста показателни. Те показали, че това вещество нарушава работата на т.нар. митохондрии („електро-зарядното”) на раковите клетки, лишавайки тумора от енергия за размножаване и растеж. Две години по-късно в статия под заглавие „Ингредиент от кайенски пипер убива рака на простатата”, онколозите съобщават: капсацинът разрушава до 80 % от раковите клетки на простатната жлеза. Този път като субект на изследването били използвани лабораторни мишки. Това, което направило най-силно впечатления е, че и в двете изследвания лютивият пипер не навредил на здравите клетки. Аналогични резултати били получени в други експерименти по повод левкемия, рак на белия дроб и други смъртоносни онкологични заболявания у хората и животните.

 

  • Спира хемороидалните кръвотечения. Лютивият червен пипер и подобните на него подправки могат да се превърнат в отлично лекарство против хемороидални кръвотечения. Участници в неголеми пилотни изследвания успели да получат много добри резултати: чай от 1 чаена лъжичка чили-пипер на четвърт чаша гореща вода съкращава къвозагубата и дори помага да се избегне оперативната намеса.

 

  • Противовъзпалителните вещества помагат да се справим със сърбежа, болката и отоците при хемороиди, освен това възстановяват еластичността на вените и артериите. Но преди да използвате лютивия пипер при хемороиди, е нужно да поговорите с лекаря си.

 
 СИЛЕН ИМУНОМОДУЛАТОР ПРИ ХИМИО И ЛЪЧЕТЕРАПИЯ


 

  • Лечение на сърдечните заболявания. Пиперът чили укрепва сърдечно-съдовата система по два начина. Първо, капсацицинът влияе директно на работата на миокарда и състоянието на коронарните артерии. Второ, той понижава нивото на холестерол и предотвратява образуването на тромби. По тази причина големите и уважавани институти като например Медицинския център в Университета Мериленд изучават възможността за използване на капсацина в лечението на сърдечните болести и аритмиите.

 

  • Профилактика на мигрената. Многогодишни наблюдения потвърждават следното: употребата на лютив пипер помага за успокояване на най-силното главоболие и за възвръщане доброто качество на живот при страдащите от мигрена. Тайната отново се крие в активния ингредиент капсацин, който действа на субстанцията Р – проводник на болковите сигнали в главния мозък. Когато съдържанието на този медиатор се намали, ние ставаме по-слабо чувствителни към болката. За лечение на главоболие и профилактика пристъпите на мигрена се препоръчва разтриване кожата на главата с кремове с капсацин. А също и да се пие чай или просто да си използвате тази подправка в храната.   

 

  • Помага на храносмилателната система. Тази подправка стимулира апетита, спомага за изработката на стомашна киселина и помага на храносмилателния процес като цяло. Под влияние на лютивия пипер храната се усвоява по-добре, а черният дроб и жлъчният мехур се избавят от токсините. През 2011-та година учените откриха, че пиперът незначително повишава температурата на тялото, помагайки по този начин за стапяне на излишните калории. Ако имате намерение да отслабвате сега преди началото на лятото, опитайте от индийската кухня. Или просто си похапвайте от време на време хубав лютив български пипер. 

 

  • Възстановяване след простуда. Не на последно място, лютивият пипер е мощно профилактично и лечебно средство в периода на простудите. Влизащите в него компоненти повишават съпротивляемостта на организма пред вирусните и бактериални инфекции, особено простудните. Горещ чай с чили на прах бързо успокоява възпаленото гърло и разблокира носното дишане. Не вярвате ли? Загледайте се в състава на източните сиропи против кашлица и противопростудни чайове.

 

Вижте как трябва да се приема пиперът чили с лечебна цел. Много от изброените по-горе полезни свойства на пипера чили се обясняват с едно-единствено вещество – капсацинът. Вие можете да обогатите своето меню с аналогични съединения с помощта на други лютиви продукти като горчица, чесън и джинджифил. Ако не сте свикнали с лютиви ястия, ви съветваме да започнете с „нежните” сортове лютив пипер.

 

 

 МОЩНА ДЕТОКС ФОРМУЛА

 

 

А за да си приготвите чай от смлян лютив пипер чили, на първо време добавете четвърт чаена лъжичка пипер чили на прах в четвърт чаша гореща вода, бързо разбъркайте и изпийте. Адаптацията към този нов за вас продукт е много бърза и само след месец ще можете да си пиете традиционния чай с пълна лъжичка пипер на чаша вода. За тези, които не обичат лютивия вкус и се страхуват да опитат от този лечебен чай, производителите са измислили множество прости лекарствени форми с капсацин. Например капсули, настойки или мехлеми.