Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Детоксикацията решава проблема с хроничната умораДетоксикацията представлява отстраняване на токсините от тялото. Със сигурност имате нужда от детоксикация, ако страдате от запек, подуване на корема, колит и други чревни проблеми, ако е затруднена чернодробната функция, при жлъчна дискинезия, нарушена обмяна на веществата, наднормено тегло, блед, сивеещ или пожълтял цвят на лицето, хроничната умора и стрес, целулит, кожни проблеми, алергии. Детоксикацията трябва да се извършва под наблюдение на лекар, ако имате захарен диабет, безвкусен диабет, ниско кръвно налягане, ниска кръвна захар, хипотиреоидизъм или тиреотоксикоза.

Детоксикацията включва пречистване на червата, кръвта и кръвоносните съдове, кожата и черния дроб. Основно детоксикацията в домашни условия е насочена към прочистването на червата, защото чрез тях организмът се освобождава от ненужните продукти от обмяната на веществата и едновременно с това там става абсорбцията на хранителните вещества. С годините се натрупват токсини по стените на червата, те преминават в кръвта и водят до интоксикация на други органи, дори на целия организъм.

Отличен начин за детоксикация на дебелото черво, черния дроб и други системи на тялото представлява консумацията на алкални храни – сурови плодове и зеленчуци, съчетани с по-малки количества сурови ядки, семена и кълнове. Този начин на хранене намалява нуждата на тялото постоянно да алкализира киселинния характер на кръвта. Преминаването на организма към нормален киселинно-алкален баланс подсилва естествените му способности да се самолекува.

По време на самия детокс се избягват рафинирани храни, захар, мая, млечни продукти, кофеин и шоколад, соя, фъстъци, алкохол.

Първо е нужен постепенен преход от месото и преработените храни към свежи плодове и зеленчуци и пълнозърнести продукти. След прехода следва придържане за три седмици към вегетарианската диета. Друга добра идея е 3- до 7-дневен детокс с пиене на свежи зеленчукови и плодови сокове и вода. Отдавна практикуван от много култури начин за пречистване е пиенето единствено на вода един ден седмично.
Подправките и билките, като куркума, джинджифил, кориандър и розмарин, имат изумителни детоксикиращи свойства. Куркумата например е позната със способността да детоксикира черния дроб. Други прочистващи подправки, които може да добавите към вашата диета, са канела, риган, кимион, сминдух, копър, лют червен пипер, черен пипер, карамфил и магданоз.

За прочистването на чернодробните токсини се препоръчва също чай от глухарче. Коренът от глухарче се използва в народната медицина като средство, увеличаващо потока на жлъчката, а с това и отстраняването на токсините. За извеждането на токсините чрез потта най-подходяща е сауната.

 

Детоксикацията на организма често е съпътствана от лечебна криза, която е показател за ефективността на процедурата. Нейната тежест зависи от токсичната обремененост и от чувствителността на организма. Симптомите й са главоболие, изпотяване, кожни обриви, храносмилателни проблеми. Те отминават, когато прочистването на организма приключи.

След направената детоксикация може да поддържате тялото си здраво чрез  подходящ начин на хранене, добавки и активен живот. Прочиствайте и защитете черния дроб чрез консумация на корен от глухарче, репей и магарешки трън и чрез пиене на зелен чай. Взимайте витамин С, който подпомага организма в производството на глутатион, съставка на черния дроб, която извежда токсините. Дишайте дълбоко, за да позволите на кислорода да циркулира през системите. Разхождайте се и правете упражнения по един час на ден.