Back to top medicaltime.bg

Д-р Петър Бодуров: Ваксинация, а не масово умъртвяване на здрави животниВаксинацията за познатите заболявания щеше да предотврати подобна масова евтаназия на преживните животни. Това коментира по повод извършеното умъртвяване на 400 кози и овце в с. Кости дългогодишният ветеринарен лекар Петър Бодуров.

Още при предните случаи, когато бяха умъртвени животни в Странджа заради шап и шарка, трябваше да се предприеме ваксинация, коментира в предаването „Ден до пладне“ Петър Бодуров:

„Ваксинацията се прави затова – да се засили имунитетът на животното и на човека. И нямаше да се допусне да влезе това заболяване. Тогавашната Национална ветеринарно – медицинска служба или сегашната Агенция по храните, след съгласуване с Европейската комисия може да разпореди със заповед извършване на ваксинация. Това не беше направено в първите случаи, не е направено и сега“

Конкретното заболяване – чума по дребните преживни животни, не е познато и никой не обясни какво е то и има ли ваксина срещу него, добави той. Масовото евтаназиране също може да се избегне, смята Бодуров.

„Напълно е възможно. Изолират се, ако има клинично – болни животни. Мъртвите се отстраняват. И се прилага, действително, след това вече, като се констатира какво е заболяването, се прилага самата ваксинация на здравите животни. И така е било преди много години. Но се правеше пълно изследване, правеха се и арбитражни проби, за да се докаже това ли е заболяването или не е това“

Едва тогава трябва да се прибегне до умъртвяване на болните животни, за да се ограничи заразата, посочи той.

 Още по темата, ТУК

От: http://bnr.bg/burgas