Back to top medicaltime.bg

Д-р Несторова: Лекуваме уринарна инконтиненция по най-съвременния метод!Д-р Несторова завършва медицина в Медицинска академия гр. София през 1985г. През 1993г. придобива специалност акушерство и гинекология. Оттогава до 2008г. работи като завеждащ АГ отделение в МБАЛ гр. Радомир с прекъсване между 1998г-2001г., когато работи като АГО в Йемен. От 2008г. до 2014г. работи във Втора градска болница, а от средата на годината е ценен кадър на СБАЛ „Свети Лазар“.

Д-р Несторова има дългогодишен опит в оперативна гинекология, образната диагностика и колпоскопията.

            Уринарна  инконтиненция –  изразява се в невъзможност за контрол върху уринирането, при което неволево се изпуска урина. Смята се, че жените са два пъти по-засегнати  от този проблем в сравнение с мъжете. Инконтиненцията не е физиологично състояние, т.е. тя е болест, която определено влошава качеството на живот при стотици жени и би трябвало да се лекува.

Анатомично и функционално долните пикочни пътища – пикочен мехур и уринарен канал /уретра/ са предназначени да събират, задържат и отделят урината като краен продукт на обмяната. Докато за събирането на урината в пикочния мехур е отговорен микционният цетър в мозъка /в т.н. мост/, то за задържането ѝ важно значение имат сфинктерите /мускули/ на уретрата и мускулатурата на пикочния мехур /детрузур/, заобикалящата ги съединителна тъкан, мускулите на долната част на таза  при жените. Пикочният мехур с мехурната шийка и проксималната част на уретрата се намират в коремната кухина, като  вътрекоремното налягане оказва еднакво въздействие върху тях. Отделянето на урината /микция/ се осъществява като синхронен процес от релаксация /отпускане/ сфинктера на уретрата и контракция на детрузура на мехура. При здравите хора когато пикочният мехур се изпълни с урина, налягането в него остава ниско или се променя незначително, защото определени нервни центрове не позволяват да се активира детрузурът /мускулът на мехура/ и сфинктерът на уретрата успява да се противопостави на това налягане. Всички състояния, които разстройват тонуса, синхрона на посочените мускули или положението на органите, водят до инконтиненция, т.е. нарушение в складиращата и отделителна функция на долните пикочни пътища.

Съществуват няколко типа  инконтиненция, като при жените най-често се срещат:

  • стрес инконтиненцията – изпускане на малки количества урина при физическо усилие – кашляне, скачане, вдигане на тежко и др.; тя е 3 степени, като при по-напреднали случаи има изпускане и при обръщане в леглото; при нея сфинктерната система на уретрата не може да се противопостави на повишеното налягане в мехура поради нарушена статика и разхлабено подържане на уретровезикалното съединение; причина – отслабване мускулите на тазовото дъно след бременност, раждане, наднормено тегло, несъобразен тежък физически тпуд и др.
  • позивна инконтиненция /urge/ – все по-често определяна като свръхреактивен пикочен мехур, изразяваща се като внезапен позив за уриниране и невъзможност да бъде контролиран, като полакиурия /многократно уриниране през деня/ и никтурия /през нощта също, като се приема за норма 8 микции за 24 часа при нормален прием на течности/; свързана е с променена инервация, причинена най-често от инфекции, някои заболявания като паркенсон, инсулт, след операции и манипулации в малък таз;
  • преливна инконтиненция – появява се когато пикочния мехур е непрекъснато пълен;
  • функционална инконтиненция – болесни състояния непозволяващи на пациента да осъзнае необходимостта от уриниране;
  • смесен тип.

      За определянето на вида инконтиненция се използват лабораторни изследвания, точна анамнеза – насочващи въпроси, водене на специални дневници от пациентите, физикален преглед, УЗИ, уродинамично изследване и др.

Тъй като причините за възникване на инконтиненция са различни, различни са и методите на лечение. Лечението е толкова по-адакватно, с висока успеваемост колкото е по-точно определена причината (вида на инконтиненцията).

За лечение могат да се използват медикаменти, физиотерапия, мехурна гимнастика, оперативни методи: операции по абдоминален или вагинален път; инжектиране на синтетична материя около свинктера.

За повлияване на лека и средна степен инконтиненция в СБАЛ „Свети Лазар“използваме нов клас лазерни апарати Mona Lisa Touch, като физиотерапия на предна влагалищна стена, което подобрява физиологичното състояние между перинеума и уретрата. Процедурата е кратка, безболезена и атравматична. Пациентът се връща веднага към ежедневните си задължения и възстановяването тонуса на влагалището е трайно.