Back to top medicaltime.bg

Д-р Даниела Савова: “Тестът ERA улавя най-добрия период за зачеване при инвитро”– Д-р Савова, какви тенденции в стерилитета отчитате в дългогодишния си опит в репродуктивните медицина и кога една двойка трябва да се насочи към специалист?

– В екипа на проф. Щерев съм от 16 г. и се гордея с това, тъй като той е един от пионерите на инвитро методиката у нас и в дългогодишната си работа с колегите сме помогнали на хиляди двойки да изпитат радостта от зачеването и раждането на тяхното мечтано бебе. Стерилитетът засяга 10 до 15% от населението в света и в това промяна няма. Според СЗО за стерилитет говорим, когато двойката е опитвала бременност в продължение на 12 месеца и тя не е настъпила. Насочването за преглед и изследвания обаче трябва да стане след липса на бременност в продължение на 1 г. Първоначалните изследвания включват данни за овулацията, спермограма и проходимост на маточните тръби. След тях, ако има проблем, го отстраняваме оперативно или медикаментозно, и могат да се направят допълнителни изследвания – на щитовидната жлеза, разширена спермограма, изследване на фрагментация на ДНК на сперматозоидите и др.

 

– Колко двойки лекувате лично и кога се прилага инвитро?

– Годишно при мен само за инвитро минават между 300 и 400 двойки, отделно за другите процедури общата бройка е над 1000. Инвитрото в началото е измислено срещу запушени маточни тръби, сега неговото приложение е успешно при широк спектър от причини за безплодие. Разновидността му ICSI например се прилага при мъжки фактор – при много ниска оплодителна способност на сперматозоидите или липса на сперматозоиди. Ембриолозите избират под микроскоп морфологично най-качествения и подвижен сперматозоид, който се инжектира в яйцеклетката с цел подобряване на оплождането. В последните години с въвеждането на метода IMSI този подбор става със специализирано оборудване, даващо много 3-4000 пъти по-голямо увеличение.

– С какви проблеми идват пациентите най-често?  ПРОГРАМА ЗА ОНКОБОЛНИ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ

– Факторите за стерилитет са различни. Най-лесно е, когато има липса на овулация и жената трябва да се стимулира хормонално. По-труден е мъжкият фактор, който има тенденция към увеличение – ако преди причините за стерилитет бяха 70:30 с водещи при жената, то сега са 50:50 поравно при двамата партньори. Следващият фактор са инфекциите – вагинални или в малкия таз. В 20% от случаите причината е ендометриоза. При това заболяване клетки на маточната лигавица по съседство се разпространяват в малкия таз, полепват по яйчниците и образуват т.нар. шоколадови кисти. Лечението е оперативно и хормонално.

– Колко време минава от първия преглед до настъпването на бременност?

– Започва се с щателна анамнеза, за да се установи има ли проблем и да се изгради поведение. След това за около месец се проследяват цикълът и овулацията, прави се спермограма и вече имаме първоначална информация какво трябва да предприемем. Ако се налагат допълнителни изследвания, се правят в следващия цикъл и така за 2 до 3 месеца имаме изградено поведение и започва лечението. Това е много добър срок, забелязват го особено пациентките ни от чужбина, тъй като в другите страни минава около година до старта на терапията.

– Колко двойки успяват при инвитро от първи опит?

– Много зависи от възрастта на жената. В групата на жените, които за 1-и път се подлагат на този метод, успеваемостта е около 35%. При тези с 2 опита забременяват около 50 %, при 3-ти опит процентът се покачва до 60 и оттам нататък настъпва плато – успевамостта остава на същото ниво с незначително покачване при всеки следващ опит. Успешната бременност зависи от много фактори като количеството и качеството на яйцеклетките, които се изваждат, броя и качеството на ембрионите, възприемчивостта на маточната лигавица, лутеалната поддръжка след трансфера. По време на инвитро процедурите стимулираме хормонално жените и променяме нормалния цикъл, а оттам се променят и останалите условия. При по-тежки случаи яйцеклетките не са с много високо качество. Ембрионът има 60% потенциал за бременност, останалото зависи от маточната лигавица, хормоналната поддръжка след връщането му в матката и др.

– Има ли начини да се подобри способността за имплантиране на ембрионите?

– Един от по-модерните подходи е установяване на имплантационния прозорец чрез тест, с който вече работим от няколко години. Става дума за определяне на времето, което е най-подходящо за имплантиране на ембриона в маточната лигавица. Лигавицата отделя експресия от гени – около 238 гена, за периода, в който е най-благоприятно да се имплантира ембрионът. Тестът ERA е резултат на 10-годишен труд на колеги от Института по инфертилитет във Валенсия, Испания, и се прилага само там. Нашата клиника има договор с института и можем да предоставим тази технология на пациентите си. Тестът не се прави при всички двойки, а при пациентки, при които имаме няколко ин витро опита с качествени ембриони, но не е настъпила бременност. Чрез него се определя кое е най-доброто време за връщане на ембриона в матката за следващия цикъл.

– Как се прилага тестът?

– Вземат се клетки от маточната лигавица чрез специален катетър, които се транспортират до Валенсия при определени условия. Получаваме резултатите за около седмица.

– Коя е най-голямата заплаха за репродуктивните способности в близко бъдеще?

– В такава се превръща възрастта – отлагането на зачеването. Все по-честа е тенденцията за по-висока възраст на жената, а в такъв случай намалява и яйчниковият резерв, и качеството на яйцеклетките.

Затова, когато дойдат пациенти, решили да отложат бременността, ги съветваме да си поставят приоритет и да го следват. Още при прегледа на жената ехографски и с допълнителни специализирани изследвания може до голяма степен да се определи яйчниковият резерв и дебелината на маточната лигавица и може да се каже какво се очаква в следващите години. При нас в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ предлагаме пакет „Планиране на бебе“, който показва състоянието и на жената, и на мъжа. Той е основно за хора, които планират да имат бебе, но и за решилите да изчакат. Въз основа на прегледите и изследванията в този пакет можем да дадем по-конкретни срокове за планирането.

За прегледи идват и двойки, които са спрели да се предпазват от 2-3 месеца, очакват веднага да се получи бременност и се притесняват при неуспех. Малко хора знаят, че зачеването при спонтанен цикъл е успешно в едва 26% от случаите, жената не забременява всеки месец. Интересно е, че при желаещите да заченат, само 20% успяват на първия цикъл. Около 30% постигат бременност на 3-ия месец, а 95% от жените са бременни до края на 1-ата година. Чак на 2-ата година успяват 100% всички здрави двойки.