Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Младостта на мозъка зависи от това как се възприемаме!Ако човек се възприема като млад, мозъкът му старее по-бавно, твърдят учените.

Чувството, че си млад влияе  положително върху състоянието на мозъка, беше потвърдено от изследователи от Националния университет в Сеул. Те казаха, че това чувство е взаимосвързано със структурните особености на мозъка - то произтича от запазването на обема на мозъчните клетки и в същото време има стимулиращ ефект върху тях.

Ако човек се чувства по-възрастен от реалната си възраст, това може да бъде причина за загубата на сива материя. Този процес затруднява изпълнението на ежедневните задачи, споделят изследователите.

Учените са извършили MRI сканиране на мозъка на 68 души на възраст от 59 до 84 години без здравословни проблеми.

Преди това бяха разделени на групи: такива, които се смятат за по-млади от реалните си години, такива, които са съгласни с възрастта си в паспорта и трета група, които се смятат за по-възрастни.

Оказа се, че онези, които не могат да се разделят с усещането за младостта си, имат най-голям обем на сивото вещество в мозъка в сравнение с останалите. Спомнете си, сивото вещество зависи от качеството на слуха, емоциите, вземането на решения, паметта.

От: МедикФорум