Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Зависимост, по-страшна от хазарта!Това е зависимост, при която човек затънал в дългове разчита на нов кредит, за да върне старите задължения. Психолозите свързват проблема с хазартната зависимост

 

 

Бавно, но сигурно, към многобройните форми на психологическа зависимост се добави още една – дълговата зависимост или кредитоманията. Това е зависимост, при която човек затънал в дългове разчита на нов кредит, за да върне старите задължения. Засега тази зависимост не е влязла все още в учебниците по психология и терминът „кредитоман” все още не е научен, но проблемите вече съществуват.

Психолозите свързват проблема с хазартната зависимост. Хазартно-зависимите разсъждават така: “Днес не спечелих, но задължително ще спечеля следващия път.”

Това е зависимост, при която човек затънал в дългове разчита на нов кредит, за да върне старите задължения. Психолозите свързват проблема с хазартната зависимост

За тях е най-важно желанието им да се изпълни сега. Въпросът – „Как ще си обслужвам кредита?” не е на дневен ред. Те са уверени, че ако не сега то утре или някой друг ден, доходите им ще се увеличат и ще имат пари за връщането на заема.

 

ЗА ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ЦЕЛИЯ ОРГАНИЗЪМ

Обикновено, когато не могат да върнат кредита си, намират лесно решение - теглят втори заем и погасяват първия, но после идва трети, четвърти и т.н. И ето човек, който се е подвел да купи вещ, но не може да заработи парите за нея, затъва все повече и повече.

Затова, ако обслужването на кредита ви затруднява, измислете стратегия за връщането на заема без това да засегне сериозно вашите лични или семейни финанси.

Задължително направете бюджет. Ако нещата се планират и балансират добре – каква сума отива за неотложните разходи, каква за погасяването на кредити и каква за резерв и бюджетът е ясен, то и погасяването на кредита ще е по-лесно.

Забравете за възможността за погасяването на един кредит с вземането на друг. Именно така се попада в дългов капан.

Според психолога Димитрина Митрева, рекламните послания за кредитите създават у човек илюзията, че отговорността за издължаването на заема е прехвърлена на някой друг. Основният мотив на всички реклами за кредити звучи така: „Защо е нужно да чакаш, нали го искаш, вземи сега - ще го платиш някога по-късно”. В този случай се експлоатира детската, инфантилна част на нашата съзнавана и несъзнавана психика, уточнява психологът.  ИМЮН МОДУЛАТОР

Несъзнаваната част от нашата личност в значителна степен определя поведението ни. Тя е подчинена на „принципа на удоволствието”. Това парче от нашата психиката ни кара да действаме без да се замисляме, защото често единствената му задача е да удовлетворява желанията ни на всяка цена. С подобна цел много често чрез рекламите ни биват внушавани различни послания, чиято идея е да прескочат цензурата на нашето здравомислещо съзнание и директно да въздействат на инфантилната част на несъзнаваното ни.

Противопоставянето на такива послания е много трудно.

Кредитоманът е оптимист до крайност, а процеса по получаване на кредит му доставя истинско удоволствие - та нали той става собственик на желаната вещ. От друга страна много от тези хора са с по-ниска финансова култура. Те трудно се ориентират в информационното пространство и се влияят много повече от рекламите от останалите.

Как да се защитим от попадане в дългова зависимост, като съблазните са толкова много? За получаването на кредит не е нужно даже да се ходи до банка. Достатъчно е да се посети някой търговски център, хипермаркет или магазин от голяма верига, където на място се предлагат бързи стокови кредити или кредитни карти. Към това трябва да се добавят агресивната реклама, различните промоции и широката гама от кредитни продукти, които предлагат трезорите.

И така, на въпроса има ли такава болест „кредитомания”, отговорът на психолозите е че все още няма, но зависимост и лековерно поведение има и то не е рядко срещано явление.

Разбира се, въпросът да се ползва или не кредит е личен избор на всеки един от нас, но и финансисти и психолози съветват преди всичко трезво да съобразим нашите желания с финансовите си възможности. За да се предпазим от дълговата зависимост трябва просто да сме по-разумни, отговорни и мислещи хора.


От: www.pariteni.bg