Back to top medicaltime.bg

Врагът "СКРИТА ДЕПРЕСИЯ" 

 

"Знаците на депресията могат да бъдат явни или скрити. Много голяма част от хората опитват по всички възможни начини да скрият, че са в депресия и за съжаление им се получава добре. Замаскирането на депресията и поставянето на маската на „щастливото лице” е дори още по-голям риск за нас, тъй като вероятността да излезем от тази дупка намалява драстично. Няма как да се възстановиш от нещо, ако се правиш, че то не съществува.

Често хората не осъзнават тежестта на депресивните симптоми, нито искат да признаят съществуването на подтискащите чувства, които ги завлядяват. Те вярват, че като продължат да живеят живота си, както до сега всичко ще се оправи от само себе си. За повечето хора обаче това не се случва по този начин. Тъгата и чувството за самота просто не си тръгват. Преди да ги признаем.

Кои са знаците, по които да разпознаем, че сме хванати в хватката на депресията?

Трудно заспиване

Промените в съня като трудно заспиване, събуждане в 4 сутринта и невъзможност да заспим след това са сред най-очевидните знаци за нахлуването на депресията в живота ни. Сънят е в основата на нашето добро физическо и психично здраве. Когато един човек има трудности да заспи като говорим за часове въртене в леглото и то всеки ден, това е знак за т.н. скрита депресия. Или депресия, за чието съществуване и самите ние не знаем. Ако имате трудности със съня и ползвате помощни средства за заспиване на основата на валериан и мелатонин, не пропускайте да признаете, че нещо се случва с вас. Нещо, което не е съвсем наред и си обърнете внимание.

Промени в храненето

Един от знаците, по които можем да разпознаем депресията е, когато започнем да използваме храната или алкохола като начин да заглушим нашите чувства. Преяждането може да помогне на човек с депресия да се почувства временно „изпълнен”, но това е знак единствено за това, че се чувства емоционално изпразнен отвътре. Пиенето на алкохол също може да е начин за справяне с чувствата на тъга и самота. Но тези стратегии само засилват симптомите на депресията. Съществува и обратният вариант – човек да спре да се храни въобще и да започне бавно да се стопява. Това символично представя усещането му за вътрешна пустота и незначителност.

Маската „Щастиливо лице”

Може би сте виждали хора, които постоянно са усмихнати и дружелюбни. Толкова постоянно, че нещо започва да ни гложди дали всичко е наред и някак това не ни се струва окей. Възможно ли е някой да е винаги щастлив и никога да не се оплаква? Въпреки вътрешното ни недоумение избираме да се доверим на логиката, на външните признаци, защото неяснотата ни обърква и се страхуваме да погледнем какво има под маската на „щастливото лице“. Точно това усещане у нас е сиурен знак за скрита депресия у другия.

Висока интензивност на емоциите

Ако човек страда от симптомите на депресията, той чувства нещата много по-интензивно, отколкото би трябвало. Става дума за много повишен интензитет. Например, човекът с „щастливото лице” изведнъж може да се разяри на шофьора в съседното платно за няколко секунди и след това да каже, че всичо е наред и да ви погледне с усмивка. Или това може да се изрази с внезапен плач или любовно признание, след което отново казват че „всичко е наред/супер/фантастично”. Интензивността на емоциите е от знаците на депресията, за които трябва да внимаваме. Тези хора наистина опитват да бъдат „наред” като искат да скрият истинските си чувства в картонена кутия. Но те излизат наяве, без да го очакват – много по-интензивни и извън контекста на ситуацията. Точно защото са били дълго потискани.

Бъдете внимателни, когато някой ви сподели, че не може да спи с дни или има странни промени в начина на хранене. Това е вик за помощ, а не обикновено оплакване."

 

 

Депресирана Жена - Снимка

"Депресията е заболяване, което става все по-разпространено. Много хора разчитат на изписани лекарства, за да направят живота си малко по-поносим. Официалната статистика обаче е върхът на айсберга. Много повече хора от тези с поставена диагноза са депресирани, а дори още повече живеят, носейки товар - състояние, в което непрекъснато са летаргични или унили.

Те се борят да се справят с ежедневния живот. Изчерпването и кризите в средната възраст са част от модерния свят. Хората масово живееят в дисхармония със себе си и заобикалящата ги среда. Те са нещастни, въпреки че живеят в процъфтяващи обстоятелства. Повече от всякога хората са материално осигурени, имат повече очевидна сигурност в живота си и имат повече свобно време от когато и да било.

Според Световната здравна организация обаче депресията е най-важното заболяване на 21 век. През 2000г. във Фландия (датскоговорещата част на Белгия) 1174 човека са отнели живота си. В 60 процента от случаите е имало депресия.

Събирайки информация от множество различни изследвания изглежда, че през 2001 година в Белгия 15 процента от мъжете и 30 процента от жените са страдали от депресия. Подобни са цифрите и за Холандия. В САЩ един на десет човека съобщава за депресия и според Фондацията за психично здраве във Великобритания почти 9 процента отговарят на диагностичните критерии.

 

В миналото семействата са имали много деца вместо едно или две,  както е разпространено в наши дни. В резултат на това много деца са споделяли бремето на непреработената скръб от предишните поколения. В наши дни едно или две деца може да се наложи да носят тежестта на всички преди тях. Естествено, те го понасят много по-трудно.

Констелационната работа разкрива, че от една непреработена травма в предишни поколения се пренасят много страдания и лудост. Тя създава огромно бреме, което може да трае с поколения. Непреработената травма от войната пада по-тежко върху раменете на внуците. Очевидно е, че има прескачане на едно поколение при хора от нации, които са преживели големи разрушения заради война.

Основната хипотеза, която терапевтите имат е, че следващото поколениесе грижи за възстановяването и безопасното оцеляване. Това осигурява достатъчно сигурност, която да позволи ровенето в непреработените травми, като по този начин проблемите излизат на повърхността в следващото поколение."

През 2012г. се сблъсках с тази "приятелка" както доста често я наричах, а именно депресивното състояние и апатията. Моят личен опит с нея беше с месеци и наистина болезнен, тъй като тя ми донесе хипохондрия и агарофобия.

 Сблъсквайки с метода на констелациите и всичко, което направих с него за себе си и живота ми и на моето семейство, видях взаимовръзките по отношение на насилието, което е имало в рода ни и някой от членовете, които са били с тежка съдба, с който аз съм бил несъзнателно свързан.
 
"Несъзнателната детска любов" е толкова силна към някой от рода, че ние можем без да знаем и подозираме да потънем дупката на тази чума на 21 век и да си отидем спокойно в тишината.
 
Виждайки в констелации лоялността ми към дядо и прадядо нещата започнаха да се променят.
Не чакайте да стане твърде късно.
 
Надявам се тази статия да Ви е била полезна и можете да я споделите с вашите приятели. Може би са именно в това положение и имат нужда от лъч светлина.
 
И не забравяйте: "С осъзнатостта идва мира и спокойствието, а с тях всичко останало."
 
 
Източници: www.ihealth.bg
"Методът Семейни Констелции" - Индра Торстен Преис