Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Течно-базираната цитонамазка „хваща” началните процеси, които биха довели до рак на маточната шийка!

Тя е много по-прецизна от конвенционалната цитонамазка 

Това заяви в интервю за MedicalTime д-р Ярослава Маринчева – специалист „Обща и клинична патология” в МДЛ „Лина”.

 

Защо изследването цитонамазка е важна част от профилактиката на рака на маточната шийка? Какви са предимствата на течно-базираната цитонамазка пред конвенционалната? Откога се прилага в България? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Маринчева.

 

-         Д-р Маринчева, преди да минем по същество, искам да ви попитам какво е предназначението на цитонамазката по принцип? Защо не трябва да неглижираме това изследване?

-         Цитонамазката е най-важното изследване за профилактика на рака на маточната шийка и всъщност това е нейното основно приложение. Все още много колеги, а и голяма част от пациентите се заблуждават, че тя е изследване и за много други проблеми като инфекции например, хормонални проблеми също. Да, те се виждат при това изследване, но са добавъчна находка, чрез която можем да насочим гинеколога или други специалисти към някакво друго заболяване. Идеята на цитонамазката е да търсим рак на шийката на матката и предракови промени. Т.е., тя трябва да се използва за това, всичко друго е добавка, както споменах.

 ИМЮН МОДУЛАТОР, СЪВМЕСТИМ С ХИМИО И ЛЪЧЕТЕРАПИЯ

-         Тогава да преминем по същество: в какво се изразява течно-базираната цитонамазка? Кое е различното при нея в сравнение с конвенционалната?

-         Най-общо казано, течно-базираната цитонамазка е подобрение на конвенционалната. Предполагам,  няма жена, която да не познава цитонамазката, която се прилага вече близо сто години. Доказала е своите предимства, защото се увеличи намирането на ранни фази на рака на маточната шийка. Намаля като цяло заболеваемостта от същинския рак и съответно смъртността от това заболяване. За да мога да посоча предимствата на течно-базираната, ще изредя недостатъците на конвенционалната намазка като изтъкна, че голяма част от тези недостатъци са елиминирани или сведени до минимум при течно-базираната. А тези недостатъци не са никак малко. Те започват от самото вземане на пробата, преминават през времето за транспорт, т.е., времето, през което пробата стига от кабинета на гинеколога до лабораторията…

 

-         А това има значение?...

-         Да, има огромно значение, защото нашата идея е максимално добре да преценим състоянието на шийката на матката към този момент. За да се получи, зависи как е взета пробата, как е съхранена, дали всички клетки, които са сложени върху пробата от гинеколога, ще дойдат при нас. Дали тези клетки ще бъдат добре съхранени, добре обработени. Колко от тях ще бъдат запазени, за да можем ние максимално екзактно да преценим какво наистина е състоянието на маточната шийка. Заради липсата на тези недостатъци при течно-базираната цитонамазка, ние минимизираме възможностите за въздействие на страничните фактори и увеличаваме представителността на пробата. И в това всъщност се изразяват нейните предимства.

 

-         Тези предимства ли дават възможност да откривате много по-рано раковите клетки?

-         Вижте, нашата цел е не да чакаме да открием чак ракова клетка. В случая говорим за предходните стадии, когато тези заболявания са напълно лечими или са с минимални травми за пациентката. Или са въобще без каквито и да е травми. Т.е., ние искаме да хванем много ранното развитие, началните процеси, които евентуално биха довели до рак ако се оставят на собственото си развитие. В тази ситуация ние целим да запазим всяка една клетка, защото за нас е важна представителната проба. Има значение дали ще вземем десет клетки или сто клетки. Разбира се, никога не можем да вземем и да характеризираме всичките, но колкото повече клетки вземем от повече и различни участъци на шийката, в които може да се развие съответно някаква предракова промяна, толкова по-представителна ще е извадката от клетките и толкова по-рано бихме забелязали проблемите.

МОЩЕН НАТУРАЛЕН ДЕТОКСИКАТОР

Четката, с която се вземат пробите е с формата на маточната шийка, т.е., тя влиза много хубаво в канала, където обикновено се крият началните изменения и съответно първите етапи на туморите. Тя достига до всички тези зони, които са трудно достъпни с обичайния метод. Освен това тази четка взема по-представително количество клетки, които се съхраняват много добре в специална среда за съхранение. При това положение клетките се виждат много хубаво на микроскопа. А след това при обработката на самата проба те запазват вида си по максимално добър начин. Т.е., по-трудно е да ни заблудят някакви други странични находки, които така или иначе ги има в областта на маточната шийка и влагалището. Ето затова течно-базираната цитонамазка открива промените, защото те се виждат по-ясно. Да, има ги и на другата проба, но там съществува вероятност да са маскирани, да не са добре хванати, да не са добре съхранени  и така ясно видими.

 

-         Откога това изследване се прилага и в България? И къде?

-         В България започна да се прилага от 5-6 години. В началото смело тръгнаха да го прилагат няколко болници и лаборатории в София, просто защото течно-базираната цитонамазка е по-скъпа като цена, тъй като има специални изисквания. Контейнерът за съхранение на пробата е скъп консуматив, четката също е със специални характеристики. И всъщност, процедурата не се поема от Здравната каса. В началото няколко лаборатории започнаха да я прилагат, но впоследствие оборотът се увеличи, жените станаха свидетели на предимствата на това изследване. Съответно поспадна и цената на консуматива. Жените си дадоха сметка, че 35 лв. веднъж годишно за цитонамазка не е чак толкова голяма инвестиция. Все пак говорим за здраве.

 

-         Д-р Маринчева, това означава ли, че течно-базираната цитонамазка е един от най-ефективните методи за скрининг и профилактика на рака на маточната шийка?  

-         Най-доброто в областта на цитонамазката като част от скрининга на рака на маточната шийка е именно течно-базираната методика.

 

-         Вие казахте в началото, че откривате и добавъчни находки. Може ли малко по-подробно да коментирате към какви точно заболявания насочват те?

-         Аз пак ще повторя, че ние изследваме основно за профилактика на рака и предракови промени. Но можем да видим множество други процеси. Например директно можем да видим някои микробиологични агенти, например трихомони. Можем да видим изменения в клетките, характерни за хормонални проблеми. Естествено, ако видим нещо, което е особено специфично, казваме, че са необходими допълнителни изследвания. Можем да видим самите вирусни промени от човешкия папилома вирус, което има сто процента връзка с развитието на рак на шийката на матката. Но всички тези допълнителни находки подлежат на допълнителни специфични изследвания именно за тях. Затова аз препоръчвам на пациентките следното: когато имат проблем, за който си знаят, било то възпаление, било то хормонален дисбаланс, първо да лекуват проблема и след това да си направят цитонамазка. Защото съответният проблем дава отражение върху вида на цитонамазката. Понякога дори до такава степен променят вида на цитонамазката, че може да се получи фалшива положителна проба.

 

-         Имате предвид фалшива положителна проба, която указва наличие на раков процес? Това е важно да го подчертаем!

-         Да, това имам предвид, фалшива положителна проба, т.е., група трета и нагоре. Като казвам „нагоре”, това е много по-рядко, но трета А група е много честа находка при заболявания, които нямат нищо общо с развитието на рак на маточната шийка. Те, тези заболявания просто променят клетките, които ние гледаме, по такъв начин, че ние не можем да дефинираме за какво става въпрос без допълнителни изследвания. Сами разбирате, че такова нещо, такава една фалшива проба страшно много притеснява жените. Никой не им обяснява, а те трудно имат достъп до квалифицирана информация по този въпрос. Знаете, в интернет се въртят различни полуиистини бих ги нарекла – един видял едно, друг чул друго… А докторите обикновено нямат достатъчно време да се обясняват с всеки един индивидуално. И се получават много неприятни и стресиращи моменти.

 

-         Т.е., да призовем жените да излекуват първо заболяването, за което си знаят и след това да се подложат на течно-базирана цитонамазка?

-         Точно така. Нека ги призовем: излекувайте си всичко, каквото имате като проблем и като заболяване. Често например жената отива при гинеколог по някакъв конкретен проблем – вагинално течение, сърбеж, тя си знае, че има нещо. Отива и той й казва: дай да вземем цитонамазка, така и така не си идвала скоро. И тя се съгласява, защо да идва пак… Това не е правилно. Трябва да се спазва времето на цикъла, което е най-подходящо за намазка, трябва да се спазва правилото да се излекуват всички инфекции и други проблеми. Желателно е това изследване да не се прави по време на бременност, или ако се прави, да се отбелязва в придружаващата документация. Така колегите, които изследват намазката, няма да се заблуждават.