Back to top medicaltime.bg

С кожни клетки ще лекуват множествена склероза! 

 

Персонализираното лечение на множествената склероза се придвижи с още една крачка благодарение ново изследване на британски учени. Сътрудници от университета в Кеймбридж показаха как увредените неврони могат да се възстановят с помощта на клетки от кожата на пациенти. Изследователите успели да препрограмират взети от тялото на болния кожни клетки в неврални стволови клетки (НСК). Те са способни да заместят увредената тъкан в главния мозък.

 

В хода на експериментите т.нар. индуцирани неврални стволови клетки били успешно присадени на лабораторни плъхове. По думите на проф. Стефано Плучино от отделението по клинични невронауки от Кеймбриджския университет, невралните стволови клетки потискат възпалителния процес в нервната система и ускоряват негенерацията на невроните. В популярния медицински журнал Cell Stem Cell авторите на проекта твърдят, че индуцираните стволови клетки могат да лекуват множествена склероза и други заболявания.

 

Множествената склероза е прогресиращо неврологично заболяване, от което страдат повече от 2,3 милиона човека в целия свят. Въпреки че причините за тази болест си остават неизвестни, учените смятат, че „виновна” за развитието на болестта е „аномалната реакция на имунната система”. Учени от цял свят и по-рано са се опитвали да използват неврални стволови клетки за лечение на множествена склероза, които са способни да се трансформират в различни типове зрели неврони, включително глиални клетки. Но тази стратегия има един голям недостатък. Доктор Плучино казва, че невралните стволови клетки в случая се получават от ембрионите, затова е трудно да се осигури производство на стволови клетки в достатъчни мащаби. Второ, имунната система лесно разпознава и атакува получените от ембрионите клетки, което усложнява лечението в доста голяма степен.

 

За да „убият два заека наведнъж”, учените решили да заместят източника на неврални стволови клетки като предпочели препрограмиране на зрели клетки от кожата. Тъй като тези клетки ще се получават от самите пациенти, рискът от страна на имунната система се понижава, а „суровината” ще е предостатъчна. За да проучи възможностите на невраланите стволови клетки в лечението на множествената склероза, д-р Плучино провел експерименти на генно модифицирани възрастни мишки с модел от множествена склероза. Учените вземали клетки от кожата на животните, препрограмирали ги връщали обратно в гръбначномозъчната течност. 

 

Анализите показали, че след вкарване на стволовите клетки, у лабораторните животни намаляло съдържанието на сукцината – това е метаболит, който е винаги повишен при хората с множествена склероза. Това показва потискане на възпалителния процес в глиалните клетки. „Нашето изследване предполага, че невралните стволови клетки възстановяват миклоглията и предотвратяват увреждането на главния и гръбначния мозък у лабораторните мишки. Това е път към персонализирано лечение на хроничните възпалителни заболявания, включая първично-прогресивна форма на множествена склероза”, - заявява доктор Плучино.      

 

Източник: http://medbe.ru/news/nauka-i-tekhnologii/kletki-kozhi-vylechat-rasseyannyy-skleroz/