Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Сърдечната недостатъчност вече се лекуваСърцето представлява мускул, който изпомпва кръвта в тялото. При сърдечна недостатъчност сърцето не изпомпва правилно кръвта и често е уголемено, тъй като се натоварва повече. Сърдечната недостатъчност се различава от сърдечния удар, който е свързан с липса на приток на кръв към сърцето, обикновено поради наличието на тромб в артериите, които пренасят кръвта. Един на всеки 5 души развива сърдечна недостатъчност в някакъв момент през живота си. СН засяга приблизително 140 000 души в България.

Обикновено причината, поради която сърцето не изпомпва кръвта правилно, е известна. Най-често това се дължи на увреждане на сърдечния мускул в резултат на недобро кръвоснабдяване. Това може да се случи след сърдечен удар или при високо кръвно налягане, което е засегнало сърцето. Другите причини:

  1. Вирус, който е засегнал работата на сърцето.

2. Нарушен сърдечен ритъм.

3. Генетично обусловени сърдечни дефекти.

4.  Увредени сърдечни клапи.

5. Прекалена употреба на алкохол.

6. Употреба на наркотици.

7. Някои лекарства за химиотерапия;

8. В по-редки случаи се наблюдава форма на сърдечна недостатъчност по време на бременност.

Пациентите и медицинските специалисти често смятат класификацията на Нюйоркската кардиологична

асоциация (NYHA) за полезна при оценяване степента на заболяването според това доколко е ограничена физическата активност.

Какво мога да направя, за да си помогна?

Когато е възможно, стремете се да бъдете позитивни и уверени, че можете да се справите – това наистина може да ви помогне да играете активна роля в заболяването си. Иначе определящи за доброто ви състояние са:

Физическа активност. Всеки мускул реагира добре на натоварване – вашето сърце не прави изключение.

Обсъдете с лекаря си подходяща за вас програма за физическа активност. Междувременно слушайте тялото си – разпределете силите си през деня. Ако енергията ви е намаляла, починете си и не се напрягайте.

Диета. Поискайте от лекаря съвети за здравословно хранене. Може да установите, че по-честото приемане на по-малки порции ви помага, тъй като преработването на малки количества храна натоварва по-малко тялото и сърцето.

Сол. Внимавайте с количеството сол, което приемате. Знаем, че солта може да предизвика задържане на течности в тялото, което също натоварва сърцето. Опитайте се да избирате храни с ниско съдържание на сол и ограничете количеството сол, което добавяте допълнително.

Тютюнопушене. Не пушете, ако ви е поставена диагноза сърдечна недостатъчност.

Алкохол. Опитайте да се придържате към препоръчаните дневни и седмични норми за консумация на алкохол.

Следете за:

Рязко повишаване на теглото.

Ако започнете рязко да наддавате на тегло, това може да се дължи на натрупване на течности в организма поради влошаване на заболяването.

Отоци.    ПРОГРАМА ЗА ОНКОБОЛНИ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ


Може да забележите отоци на подбедриците, корема или стъпалата, което се наблюдава при задържане на течности в организма.

Дишане.

Понякога в белия дроб може да се натрупа течност, което да затрудни дишането.

Изтощение.

Много хора с това заболяване чувстват силна летаргия. Замайване/световъртеж. Замайване или световъртеж врезултат на заболяването и приеманите лекарства.

Къде се намирате по тази скала днес:

I Мога да извършвам всички физически дейности, без да се задъхвам или уморявам и без сърцебиене.

II Задъхвам се или се уморявам, или имам сърцебиене при по-сериозно физическо натоварване. Например, когато вървя по стръмен наклон или изкачвам много стъпала.

III Задъхвам се или се уморявам, или имам сърцебиене при извършване на ежедневни дейности (например, когато вървя по равна повърхност.

IV Задъхвам се в покой и обикновено не излизам от дома си. Не мога да извършвам никаква физическа дейност, без да се задъхвам или уморявам, или без сърцебиене.