Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Нови ефективни лекарства против псориазис

Тестват ефективността им при ракови заболявания 

Новото лекарство Тилдракизумаб (Tildrakizumab) премина успешно вече две клинични изпитания. Те показаха, че препаратът е ефективен и се понася добре от пациентите със средна и тежка форма на псориазис.

 

„Повече от 6 милиона американци страдат от псориазис, а до една четвърт от тях са засегнати от агресивната форма на заболяването, при която е обхваната 10 до 100% от повърхността на тялото. За 15 години постигнахме огромен прогрес в лечението на умерената и тежка форма на псориазиса. Последните изпитания потвърдиха, че новият таргетен препарат ефективно блокира ключовия участък от възпалителната верига на псориазиса, оказвайки изразено противовъзпалително действие”, - се казва в изявлението на доктор Алекса Кембъл. Д.р Кембъл е харвардски професор по дерматология и ръководи съвместни научни проекти между Харвардския университет и Медицинския център Бет-Израел.

 

Новото лекарство Тилдракизумаб представлява избирателно действащи моноклонални антитела, отнасящи се към групата на биологически препарати. Както и другите представители от тази група, Тилдракизумаб е идентичен на молекулите, които синтезират организма за борба с болестта. Той се явява селективен инхибитор на интерлейкина-23 (IL-23).

 

Клиничните изпитания на фаза ІІІ, за които става дума, се финансират от фармацевтичната корпорация Merck. Многоцентровите изпитания включвали повече от 1800 пациенти от 250 института и клиники в различни страни. Участниците, които влезли в проекта с поражение на минимум 30 % от повърхността на тялото, били разпределени по случаен принцип на 3 групи. На пациентите вливали вътревенозно Тилдракизумаб в дози от по 200 и 100 мг, както и неактивен препарат (плацебо). След изтичане на 12-седмичния период 65 % от участниците в експеримента постигнали подобрение средно от 75 %, т.е. почти се избавили от външните проявления на болестта. Докато в групата, получаваща плацебо, само 10 % от участниците постигнали съответстващи клинични показатели.

 

„Ние продължаваме да усъвършенстваме нашите методи на лечение, за да постигнем максимална ефективност с най-малък риск от повлияване на други важни биологически механизми. Резултатите от изпитанията позволяват да се предположи, че крайната точка – 12-та седмица, - е прекалено рано, за да се видят окончателните резултати от лечението на псориазиса”, - обясняват авторите. 

 

Първото поколение биологически препарати, появили се на пазара преди 15 години, доведоха до съществено подобряване на клиничните резултати в лечението на псориазиса. Тилдракизумаб трябва да продължи тези традиции. Резултатите от изпитанията са публикувани в журнал The Lancet.

  

Т.нар. Инхибитори на хистондеацетилазата (HDAC) се оказват ефективни в лечението и на псориазис

 

Тези препарати вече широко се използват в онкологията, но учените откриха и доказаха, че са ефективни и за лечение на псориазис. За това съобщават сътрудници от Университета Огъста (щата Джорджия, САЩ) на страниците на медицинския журнал Journal of Investigative Dermatology. Опитите показали, че инхибиторите HDAC3 са особено ефективни за увеличаване експресията на т.нар. аквапорин-3 (AQP3) – молекулярен канал, който транспортира природния глицерин, благодарение на което кожата изглежда по-здрава и овлажнена.

 

Експерименталното лекарство против псориазис помага на кожните клетки да се възстановяват по-бързо. „На нас ни е известно, че HDAC3 обикновено потиска експресията на аквапорин-3. Използвайки вече известния противотуморен препарат, ние неочаквано постигнахме ефект в лечението на псориазиса”, - пояснява същността на проекта доктор Вивек Чоудхари – молекулярен биолог и физиолог.

 

Аквапорин-3 – това е естествен протеин, който участва в съзряването на кожните клетки, помага за поддържане на тяхната еластичност и не позволява обезводняване. При болните с псориазис се наблюдава понижена активност на белтъчината AQP3. Според учените при псориазис аквапорин-3 се оказва „незрял” и се намира не на мястото си, т.е. извън мембраната, а не вътре в клетките, както е редно. В такава ситуация трансмембранният транспорт на глицерина, водата и другите важни субстанции, се оказва под заплаха. Клетките губят влага, кожата пресъхва, сърби и се лющи.

 

Може ли новата група лекарства да се окаже панацея против рак, псориазис, екзема и невродегенеративните заболявания?

В последните публикации доктор Чоудхари обяснява, че експерименталните инхибитори HDAC могат да дойдат на помощ не само на онколозите, но и на дерматолозите. Биотехнологическата компания Shape Pharmaceuticals (Кембридж, штат Массачусетс) разработила първият в историята препарат с външно приложение с инхибитори HDAC за лечение на Т-клетъчния лимфом. Ако той се окаже ефективен при псориазис, показанията за неговото прилагане може би ще се разширят. В случай на рак инхибиторите HDAC временно активират гените-супресори на туморите (антионкогени), правейки лимфома по-уязвим. Клиничните изпитания с болни от Т-клетъчен лимфом на кожата потвърждават, че прекалено ниските дози от активното вещество се понасят леко. Фармаколозите успели да избегнат системните странични явления като прилошаване и повръщане. Още повече, инхибиторите на хистондеацетилазата се изучават по отношение използването им при невродегенеративни заболявания като хорея на Хънтингнът. Има данни, че дисрегулацията на аквапорин-3 (AQP3) предполага развитието не само на псориазис, но и на множество други кожни заболявания, включително атопичен дерматит и витилиго. Възможно е новата група лекарства да намери място в терапията и на тези трудноизлечими болести.     

  

 

Източници:

 

http://medbe.ru/news/meditsina/novoe-lekarstvo-ot-psoriaza-tildrakizumab-uspeshno-prokhodit-ispytaniya/

http://medbe.ru/news/meditsinskie-issledovaniya/novye-preparaty-dlya-lecheniya-psoriaza-ingibitory-gistondeatsetilazy-hdac/